Af journalist Tomas Skov
GERLEV: Den står skarpt, den rødpudsede bindingsværksejendom fra 1800-tallet, der giver indtryk af at være en Kgl. Privilegeret Kro.
Imidlertid blev Gerlev Kro først kro i 1967. I tidernes morgen var ejendommen et husmandssted, der hørte til nabogården, og siden har den både huset forsamlingshus, café og konditori.
Birgit Andersen og Arne Sørensen har ejet Gerlev Kro siden 1993, mens brødrene Martin og Dennis Larsen er med til at drive det store foretagende med i alt 50 ansatte. Martin kom, ligesom kokken og køkkenchefen Henrik Bach, til for omkring 30 år siden, og Dennis stødte til for 15 år siden.
Tag natten med
Udover en travl a la carte-restaurant og selskaber året rundt er Gerlev Kro også god for 20 værelser, som blev bygget til midt i 00’erne i nogle pavilloner på jord købt af nabogården.
Siden kom Femhøj til med kursuscenter, selskabsfaciliteter og yderligere 21 nyistandsatte dobbeltværelser i den gamle landsbyskole.
– Vi er værter for en del kurser og selskaber på Femhøj. På kroen har vi selskaber og a la carte, men også overnatninger efter selskaber samt overnattende turister og håndværkere, fortæller Dennis Larsen, der i det daglige står for administrationen, mens broren står for salg.
– Men vi er aldrig for fine til at være på gulvet, tilføjer Dennis Larsen.
Alt godt fra havet
For undtaget årets første måneder er der travlhed på Gerlev Kro året rundt. Kroen har plads til 240 spisende gæster, når man medregner haveserveringen på den store grund, der omgiver den stråtækte kro.
Eftersom kalenderen ofte er pakket med selskaber henover sommer og sensommer, har brødrene valgt at lægge den populære fiske- og skaldyrsbuffet i oktober.
– Den har været meget eftertragtet, og det er efterhånden blevet en tradition, når der har været luft til det. Vi skal vælge en dag uden private selskaber – og der giver det bedst mening i oktober, fortsætter restauratøren, som har plads til 160 spisende gæster på hver af de fire aftener, hvor gæsterne kan gå ombord i hummer, krabber, krebs, jomfruhummer, muslinger samt kold og varm fisk.
– Vi har dog også salater og lidt kød til dem, der foretrækker det, forsikrer Dennis Larsen.