Umami til vinterkøkkenet

Umami til vinterkøkkenet
Almindelig østershat.

December måned oser af julehygge med levende lys og søde sager hjemme i den varme stue. Men der sker også stadig nogle ret fantastiske ting ude i den danske natur i december, fortæller Danmarks Naturfredningsforening.

NATUREN: DN’s naturvejledere har udvalgt fem dyr, planter og naturoplevelser, som man kan holde særligt øje med her i julemåneden:

1. Den røde julefugl – dompappen.

2. Muligheden for – midt i december – at kunne opleve et magisk skue på nattehimlen. Her passerer vores planet nemlig årets kraftigste meteorsværm Geminiderne, der kan give op til 120 stjerneskud i timen.

3. Den spættede sæl, der normalt vejer omkring 100 kg og tager op til 20 kg ekstra på i vintertiden for at holde varmen.

4. Juletræet – rødgranen i skoven.

5. Almindelig østershat.

Umamismag

Selv om efterårets højsæson for svampe er slut, så er det stadig muligt at finde gode spisesvampe i den danske vinternatur, fortæller Danmarks Naturfredniungsforening.

Blandt de meget velsmagende vintersvampe er almindelig østershat.

Den kommer frem omkring oktober og kan tåle selv relativt hårde perioder med frost.

Derfor kan den som regel findes i naturen helt frem til omkring marts.

Østershat vokser på gamle og døende træer – især løvtræer, men den kan også findes på nåletræer nogle gange.

Svampene vokser samlet i store klaser på træstammen.

Den er kendt for at have en dejlig umami-smag, der også gør den populær i vegetarisk madlavning.

Man kan blandt andet bruge østershat i saucer og supper, eller man kan stege eller grille dem og servere dem til brød, salat eller pasta.

Man skal være opmærksom på, at almindelig østershat kan forveksles med svampene gummihat og korkagtig østershat.

Ingen af dem er giftige, men de smager ikke godt.

Almindelige østershat findes i det meste af landet på dødt eller døende træ som for eksempel bøg, poppel og pil.

Andre artikler fra denne uge