Ugens klumme af Lisa Salomonsson

Ugens klumme af Lisa Salomonsson

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

En dejlig plet på jorden

Jeg havde tidligere besøgt Kyndby Huse og tænkt, at skulle jeg bo et andet sted end dér hvor jeg boede, så kunne det godt være her. På det tidspunkt, for 7 år siden, var jeg bosat i Sydsjælland, hvor min mand og jeg boede i en gammel dyrlægebolig i en meget lille landsby, langt ude på landet. Vi lavede alverdens ting og sager selv, alt fra udebad og udekøkken til kæmpe køkkenhave med selvforsyning. Ved livets ugunst og min mands sygdom og død, måtte jeg flytte væk og huskede på den lille plet ud mod Isefjorden. 

Tilfældigvis var der et lille træhus ledigt i andelsbyen og det købte jeg nærmest ubeset. Det blev hurtigt klart for mig, at jeg var havnet på en dejlig plet på jorden; en andelslandsby med et unikt fællesskab og lige ned til Isefjorden.

Der gik ikke længe før jeg blev engageret i en masse omkring Kyndby Huse. Jeg gik med i bestyrelsen for vores kulturhus, oprettede en madklub og deltog i diverse fester, som der heldigvis er mange af i Kyndby Huse, under normale omstændigheder. Der var også mulighed for zumba og yoga og der var aktivitet omkring den jollehavn som havnelauget har bygget. 

Jeg var vild med alle de aktiviteter der var i byen, men når jeg snakkede med mennesker, der havde boet her i mange år, fortalte de, at det var ingenting i forhold til hvordan det var før i tiden. Jeg hørte på deres spændende historier om fester, husmoderforeningen, om fodbold hver uge på vores fodboldbane, som nu oftest er tom, om tennis baner der var fuld af vigør og liv, som nu står og forsvinder i en skov af birketræer, om værkets og byens tilblivelse og jeg slugte det hele råt. 

Wavyyy! – der var mennesker i byen, som havde boet her, mens alting foregik omkring værket, hvor man tidligere skulle arbejde for at bo i byen. Tænk engang, man behøvede faktisk ikke at køre ud af byen for at handle. Der var både købmand og bager og forskellige andre handlende. Børn, unge og voksne kunne gå til alt muligt i deres fritid, for værket var stort og der var plads til såvel danselokale som rum til stillesiddende aktiviteter.

Derfor blev jeg også ellevild, da lokalhistorisk forening for ikke så længe siden kontaktede byen og gerne ville lade en af deres spændende årbøger handle om Kyndby Huse. Jeg er dybt taknemmelig over at få mulighed for at lære endnu mere om Kyndby Huse, at grave ned i historier fra folk, der har tilbragt deres barndom og ungdom i byen eller det meste af deres liv eller voksenliv.

Kyndby Huse adskiller sig jo væsentlig fra andre landsbyer ved ikke at være en traditionel opstået landsby, idet ingen af Kyndby Huses ejendomme er ældre end værket og kun er bygget på grund af værket. Navnet Kyndby Huse er først kommet til senere; før hed det Isefjordsværket og derefter Kyndby Værket. Alle boliger var hovedsageligt arbejderlejeboliger, hvoraf de fleste i dag er overgået til at være andelsboliger.

I modsætning til tidligere foregår ingen af byens aktiviteter i forbindelse med værket som, bare i min tid her, har skiftet ejerskab og vilkår for tidligere ansatte og har revet bygninger ned.

Det er noget af en historie værket ligger inde med og noget af en historie vi, tidligere såvel som nuværende beboere, skal have gravet frem. Danmarks største andelslandsby, Kyndby Huse er unik af sin art og vi glæder os til den dag vi kan holde en årbog i hånden, hvorpå der står Kyndby Huse.

Hvis du har boet i byen og har spændende historier, som du har lyst til at fortælle om eller billeder vi kan få lov til at låne og evt. bruge i bogen om Kyndby Huse, så er du velkommen til at skrive eller ringe til mig. Jeg hedder Lisa B Salomonsson.

Mail adresse: lisabsalomonsson@gmail.com.
Tlf. 51377968

Lisa Salomonsson andelshaver i Kyndby Huse siden 2014, ildsjæl i byen og bl.a. stifter af Madklubben

Andre artikler fra denne uge