Så går sommeren på hæld og vi er nået til sensommer – eller sen sommer hvis vi er heldige
Her i vores landsby ved Isefjorden har vi som alle andre steder været påvirket af den kedelige situation med Covid19, som har forhindret os i at mødes til flere fælles arrangementer. Bl.a blev Skt. Hans aflyst. Til gengæld er nogle andelshavere med et godt håndelag gået sammen og har bygget en lille badebro og endda også en tømmerflåde. Begge dele er monteret ved molen nede ved vores lille jollehavn ved Kyndbyværket.
Rygtet må være nået hurtigt ud i Herredet, for lige siden det stod klart til brug, har faciliteterne været rigtig godt udnyttet, og vi har haft flere biler parkeret herude for enden af Kyndbyvej end normalt.
Tilsyneladende har vores privatbyggede badebro ramt et stort og manglende behov. Her kan jeg så filosofere lidt over, at hvis kommunen virkelig ønsker at gøre noget ved (lokal)turismen, nu hvor man også har indgået samarbejde med Visit Fjordlandet, så ville det være ideelt om man begyndte at skæve til det enorme uudnyttede potentiale, der rent faktisk ligger lige for i naturen her ude hos os. Idéer til gavn for naturelskere har vi rigeligt af, når man sådan går rundt i alle herlighederne til daglig.
Nå, men tilbage til vores sommer i landsbyen. For to år siden lavede vi en Facebook-gruppe som vi kalder Kyndby Huses Havenørder. Det kom sig af, at der ofte var beboere, der havde overskud af stauder, frø mv. som man enten forærede væk eller ønskede at bytte til andet. I år har vi udvidet konceptet, og har afholdt et fællesarrangement for de medlemmer, der bor i byen. Vi lavede en ”Tour de Jardin” (havevandring), hvilket jo sagtens kunne lade sig gøre, da vi var udendørs og ikke så stor en gruppe. Vi startede i en have ved et af de små Finnehuse, hos Evu, som i flere år har holdt Finnehuse-komsammen, men som nu er primus motor på havearrangementet for os alle.
Konceptet er, at såfremt nogle i byen vil vise sin have frem, så får man besøg på rundturen når man havde tilmeldt sin have. Alle haver er velkomne uanset hvordan den ser ud, for det er nemlig ikke nogen konkurrence i havepryd og perfekt klippede hække, men måske har man et yndlingssted i sin have, som kan inspirere andre. Hvert sted kunne så evt. byde på lidt at drikke og snacks. Evu havde endda lagt ekstra kræfter i arrangement, så vi alle fik en lille goodie back bl.a. med en hilsen sponsoreret fra den lokale XL-Byg i Skibby samt nogle have magasiner fra Haveselskabet. Vi siger pænt tak.
Vi havde perfekt vejr og var rundt i hele byen og fik besøgt spændende haver, med alt fra have bassin med guldfisk, en stor permahave under opbygning, til interessante og spændende løsninger med god udnyttelse af pladsen til både hønsegård, pool, stort grønt- og urtebed, et shelter med det smukkeste tag dekoreret med et tykt lag muslinger i net, til drivhuse, der udnyttes forskelligt fx som ”orangeri” med plads til både sofa, masser af tomater og agurker og såmænd også små kinesiske dværgvagtler rendende rundt.
De tre timer vi havde sat af, gik desværre alt for hurtigt, men det er helt sikkert, næste sommer gentager vi denne herlige måde at mødes på igen.
Nu har vi givet idéen videre, hvis I også i jeres lokalsamfund allerede er en flok haveinteresserede. Og nej, vi er altså ikke havespecialist-nørder, men noget skulle gruppen jo hedde 🙂
Joan – Kyndby Huse
Forfatter: Joan Ostenfeldt, oprindelig fra St. Rørbæk og Frederikssund. Andelshaver i Kyndby Huse,
bestyrelsesmedlem i andelsforeningen, webmaster på byens hjemmeside, ansvarlig for FB siden ”Salg af andelsboliger Kyndby Huse” og bidragsyder til FB siden ”Hornsherred – landet mellem Fjordene”.