Svindel råber han!

Svindel råber han!

Det er lige som om, der er kommet en ny dreng i skolegården. Kan I huske, hvordan det var, især hvis det var en bølle. En dreng der alene kunne se sig selv, og hvad der gavnede ham mest. En dreng der brugte trusler. En dreng der latterliggjorde andre. En dreng der tog meget let på dit og mit. En dreng der påstod noget af fri fantasi.

En dreng der trynede alle andre.

Desværre findes disse drenge endnu, og de er nu voksne, men de er hver især stadig en bølle. Desværre er der også en enkelt, der kommer helt til tops ved at bruge disse hersketeknikker. Desværre har denne bølle altid en flok medløbere, der iklæder sig røde kasketter.

”Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta” er et citat, som tillægges flere personer i det politiske liv. Det er ikke nyt, at der hermed sættes tvivl om fakta eller forskningsresultater, men her i 2025 får det større betydning, end når 2 politikere er uenige. Vi har set, at benægtelse af fakta bliver sat i system. Hvis en benægtelse af fakta kan gentages ofte nok, ja så kan man få halvdelen af en befolkning til at tro på benægtelsen og dermed fodre en usandhed til gavn for sig selv.

Flere og flere er ligeglade med sandheder og fakta og tager alt for let på løgn. Før i tiden blev det kaldt forsøg på forførelse, og personen blev ildeset, men nu synes det helt ok.

Vi ser det i ekstrem grad med den nyvalgte præsident, men kender det jo også her bl.a. i dele af landbruget, der ikke vil anerkende forskningsresultater. Dette på trods af, at målinger går mange år tilbage, og viser landbrugets store ansvar for dele af iltsvind og fedtemøj i danske indre farvande.

Vi så det også under Corona nedlukningen, hvor det dog heldigvis kun fik tag i en lille del af befolkningen. Her kom der vilde påstande om vacciner, og benægtelse af de mange dødsfald især i pandemiens første del.

Hvordan kan det gå til?

De sociale medier fylder rigtig meget hos mange. Mange får meget af deres information fra de sociale medier, hvor man måske tager alt som sandheder. Alt kan slås op, og alt bliver googlet. Desværre er Faktatjek fjernet på flere sociale medier, hvilket giver endnu større muligheder for at plante urigtige påstande, som så bliver taget for fakta og sandheder.

De sociale medier er fyldte med influensere, der viser sig frem og viser deres liv. Hvornår er det forskønnelse af virkeligheden, kan vi gennemskue det?

Kunstig intelligens er kommet – også ind på skolerne.

Kunstig intelligens er tekniske løsninger, der på baggrund af data kan lære, løse problemer og genkende mønstre og systemer.

Man kalder teknologien for kunstig intelligens, netop fordi den simulerer den menneskelige intelligens. Kan vi stole på det vi ser, og det vi hører?

Skal vi være bange? Skal vi være nervøse?

Sund fornuft og opmærksomhed på hvad der påstås, hvad der skrives, og hvad der kan slås op, er vigtigt. Kritisk sans er meget vigtig, men jeg hørte en sige, at hun ikke ønskede at være så kritisk overfor alt og alle. Hun kunne ikke lide den person, hun så blev.

Her er vi nok ved en afgørende faktor, for vi er jo vant til at kunne stole på hinanden. Vores velfærdssamfund er jo netop bygget op på tillid og stor tiltro på at alle opfører sig ordentlig og ærligt.

Er dette ved at skride? Ja vi ser desværre større polarisering i befolkningen i lande rundt om os. Det er heldigvis endnu ikke kommet her, men kan det ikke også ske her? Mange sidder desværre beskyttede bag skærmen og sviner andre til eller bruger et sprogbrug, som de aldrig kunne bruge ansigt til ansigt.

Starter det måske her. Man ser ikke, den man vil kritisere som et medmenneske, men kun som et skærmbillede.

Andre artikler fra denne uge

Matilda-effekten


FREDERIKSSUND: Kvinders forskning, som mænd tog æren for er nu blevet til teater under titlen “Matilda-effekten”. Forestillingen kan ses lørdag

Læs mere »