FREDERIKSSUND KOMMUNE: Cirka 60 borgere, olitikere og kommunale medarbejdere mødte op, da der var kickoff arrangement for Frederikssund Kommunes nye sundhedspolitik, som har fået navnet ”Sammen om sundhed”. Til arrangementet blev der delt viden og ideer til, hvordan sundheden kan øges for kommunens borgere, både fysisk og mentalt.
De fremmødte fik forskellige oplæg om sundhedspolitikken og sundhedstilstanden i Frederikssund Kommune.
Fokus på
mental sundhed
For at give et indblik i borgernes sundhed i Frederikssund Kommune var der to oplæg. Dels et oplæg om Sundhedsprofilen 2021 og dels et oplæg om undersøgelsen ”Danmark i Bevægelse”.
Sundhedsprofilen 2021 viser, at der i Frederikssund Kommune er samme tendens som på landsplan, nemlig at flere og flere har dårligere mentalt helbred. Det kan være ensomhed, stress og social isolation. Men undersøgelsen viser også, at det mentale helbred ofte hænger sammen med andre ting, såsom søvn, selvvurderet helbred, dårlig livskvalitet med mere.
Derudover viser undersøgelsen, at der er 19 procent af borgerne, der har et usundt kostmønster, 22 procent har svær overvægt med et BMI over 30. Det er begge tal, der ligger over gennemsnittet i Region Hovedstaden og som er steget siden sundhedsprofilen i 2017.
Der er en del borgere, der har svaret, at de gerne vil ændre deres adfærd og flere ønsker hjælp til dette. Det gælder både i forhold til rygning, alkoholforbrug, kostvaner og vægttab med mere.
Workshops fyldt
med gode ideer
Efter oplæggene var der tre små workshops, hvor deltagerne kunne give deres inputs til de tre temaer fra sundhedspolitikken.
Under emnet ”Det nære sundhedsvæsen” var der mange, der satte fokus på, at nogle borgere risikerer at sidde meget alene i hjemmet, eksempelvis ældre der er indlagt i eget hjem.
Her var blandt andet forslag om at skabe et netværk for borgeren og at der måske skal arbejdes mere på, at man i lokalmiljøerne hjælper og ”holder øje” med hinanden og tager mere ansvar for hinanden.
Der var også fokus på, hvad sundhedspersonalet som SOSU’er, sygeplejersker og andre fagligheder kan gøre for at hjælpe og reagere på eksempelvis henvendelser fra bekymrede pårørende eller naboer.
På workshoppen om ”Mental sundhed” kom der flere forslag til, hvordan man kan skabe fællesskaber for unge, ældre og psykisk sårbare.
Der var forslag som at skabe fællesskaber blandt forældre i børnehaver, en sundhedspleje på Campus for de elever, der har afsluttet folkeskolen, læsefællesskaber på bibliotekerne, fællessang for psykisk sårbare og deres pårørende, aktiviteter for ældre uden netværk, flere fællesskaber for unge med mere.
Deltageren på workshoppen for emnet ”Forebyggelse og Sundhedsfremme” havde også mange gode ideer. Det var blandt andet mere fokus på sund mad og kostvaner hos børn og unge, få flere til at cykle eller gå til og fra skole, ændre alkoholvaner, skabe et socialt samvær om sund kost og vægttab, medarbejderidræt for de mange borgere, der arbejder i private og offentlige virksomheder i kommunen og andre gode forslag.
Alle forslagene blev samlet sammen af medarbejdere fra Center for Sundhed og Forebyggelse. Der vil blive lavet en opsamling, som udvalget for Social og sundhed vil få præsenteret, så de kan arbejde videre med de mange gode input.
Foto 2: Ideerne blev hængt op på whiteboards.