Johan Wedel Nielsen, der er marinebiolog med speciale i akvakultur, er uenig med DN Frederikssund mht. udsætning af østers i Isefjorden.
ISEFJORDEN: – Jeg har søgt tilladelse til at genoptage opdrættet af stillehavsøsters i Isefjorden ud for Dragerup skov, fortæller han.
– Jeg har lavet et oplæg for den lokale DN afdeling, hvor jeg har informeret omkring projektet samt hvilke risici, som findes.
– Det er rigtig ærgerligt, at DN Frederikssund ikke kom til arrangementet, som ellers var velbesøgt. Jeg vil naturligvis gerne komme til DN frederikssund og afholde et lignende arrangement med foredrag, østers og champagne.
– Sagen er den, at der blev opdrættet stillehavsøsters i Isefjorden fra 1970 til slutningen af 90’erne. Det var først Holbæk Kommune og senere Bramsnæs skaldyr, som stod for opdrættet, som fandt sted ud for Dragerup skov.
– Der er altså rigtig mange lokale erfaringer med østers opdræt i Isefjorden.
– Produktionen resulterede også i, at der kom en vild bestand af stillehavsøsters, som findes i begrænset omfang på lavt vand i sydlige Isefjord.
– Årsagen til, at denne vilde bestand de sidste 50 år ikke har udviklet sig invasivt, som i Vadehavet, skyldes nok, at der ikke er tidevand i Isefjorden. -Der er altså intet, som tyder på at stillehavsøsters vil skabe problemer i Isefjorden, da den allerede har været her i 50 år uden nogen betydning, forklarer Johan Wedel Nielsen.
Triploide østers.
For at være helt sikker på, at der ikke sker spredning, har Johan Wedel Nielsen dog valgt at opdrætte triploide stillehavsøsters, som er østers der er gjort sterile ved, at de har tre sæt kromosomer. – Det er på samme måde, som man laver bananer og seedless vandmeloner sterile. Der er ikke tale om noget kunstigt eller GMO, det er normalt at bruge polyploidi i forædling af specielt planter.
Derfor er der heller ingen fare for, at der kommer en fremmed art til fjorden, forklarer han.
– Den er her allerede. Der er også allerede truffet aftale om, at et uafhængigt konsulentfirma skal sikre, at østers ikke udvikler sig fertilt, så de kan gyde.
Vandrensning
– Derudover skal man også tage i betragtning, at hver østers filtrerer 30 liter vand i timen.- Derfor vil mit opdræt rense seks millioner liter vand i timen, hvor østers vil spise mikroalger og lave dem om til sunde og CO2 venlige fødevarer.
– For hvert kg østers, der høstes, vil der blive fjernet 10g kvælstof. Så mit opdræt vil rense fjorden for næringsstoffer.Ikke alt er dog positivt, fortæller Johan Wedel Nielsen. – Der er også ulemper ved østersopdræt, som ved alt anden fødevareproduktion. Det største problem er den visuelle forurening samt potentiel plastforurening fra løsrevne bøjer.
– Derfor har jeg valgt at lægge mit opdræt ud for Dragerup skov, hvor der ikke er sommerhuse som har havudsigt ud til mit anlæg.
– For at sikre mod løsrevne bøjer, vil jeg naturligvis gøre alt, hvad jeg kan, for ikke at miste udstyr, samt indsamle udstyr på stranden, hvis jeg mod forventning mister noget udstyr.