Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser
Foto: Colourbox

Fra årsskiftet har det været forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer, for eksempel terrasser, indkørsler og fortove.

Af journalist Conny Probst

HUS OG HAVE: Hvis man vil bekæmpe ukrudt mellem fliserne på terrassen eller i gruset i ndkørslen, skal man være opmærksom på, at det fra 1. januar 2024 har været forbudt at gøre det med midler som varianter af Roundup.

Et flertal i Folketinget har vedtaget en lovændring, der gør det forbudt at bruge svært nedbrydelige sprøjtemidler med for eksempel glyphosat (aktivstoffet i Roundup) på en række offentlige og private arealer.

Det fortæller Videnscentret Bolius.

Forbuddet dækker arealer som terrasser, indkørsler, stier, fortove og grus, fordi det øverste jordlag under disse arealer er gravet væk, og der derfor er større risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet.

Glyphosat er dog fortsat godkendt til havebrug, hvis du bruger et produkt, der står på Miljøstyrelsens liste af godkendte sprøjtemidler i Danmark – og du bruger det korrekt

Alternative midler

I forbuddet bliver der taget højde for relevante undtagelser i forhold til for eksempel sikkerhedsmæssige hensyn og bekæmpelse af invasive arter.

Derudover er sprøjtemidler, som er let nedbrydelige, og derfor ikke vil gå i grundvandet, ikke omfattet af forbuddet.

Det er derfor fortsat tilladt at anvende godkendte produkter med eksempelvis pelargonsyre og eddikesyre til bekæmpelse af ukrudt på arealer, hvor glyphosat bliver forbudt.

Disse sprøjtemidler er forbudt at bruge

ATR Glyphosat 480.

Barbarian Super 360.

Barclay Gallup Hi-Aktiv.

Barclay Gallup Super 360.

Bronco.

Clinic Up.

Glyphomax Classic 360.

Glyphomax HL.

Glypper.

Monosate G.

Roundup Bio.

Roundup Flex.

Roundup Flick til professionel brug.

Roundup PowerMax.

Roundup WeedX Spray.

Roundup WeedX Terrasse.

Roundup WeedX Extra.

Ronstar Expert (tidl. Valdor).

Taifun 360 SL.

Kilde: Miljøstyrelsen

Andre artikler fra denne uge