[vc_row][vc_column][vc_column_text]NATUREN: Lige nu er det oplagt at komme i gang med at sanke frø fra vilde planter. Rigtig mange vilde planter har nemlig sat frø for at sikre deres afkom til næste år, fortæller DN, Danmarks Naturfredningsforening.
Hvis man i løbet af sommeren har bemærket planter, som bier og sommerfugle flokkes om. Så kan man med fordel opsøge dem igen og sanke deres frø.
Gode planter til bier og sommerfugle, som man kan sanke frø fra i efteråret, er blandt andet storkenæb, merian og akkeleje.
Storkenæb: Kig efter ’’næbbene’’ der er tilbage – i bunden sidder frøene, hvis de ikke er tabt. Man kan også finde dem på jorden under planten.
Merian vokser i naturen, men findes også som krydderurt i haven. Frøene er meget små og drysser ud af de visne blomsterstande. Merian er en fremragende bi- og sommerfugleplante henover sommeren.
Både storkenæb og merian findes i både vilde og dyrkede udgaver.
Akeleje er egentlig en haveplante herhjemme, men er fremragende til bierne, særligt humlebierne er ret tossede med dem. De visne frøstande er fulde af små, birkeslignende frø.
Tag dem nu og tør dem, så de ikke går til i fugt. Hvis frøstanden ’’rasler’’, når man plukker den, er frøene fine og tørre og kan drysses direkte ud, der hvor man vil have planten.
Få gavn af naturens egen fryser
Nogle frø kræver kulde for at spire, dem kalder man kuldekimere. Det er især flerårige, der er kuldekimere. Det betyder, at frøene kræver en periode med kulde og derefter varme for at kunne spire.
DN anbefaler, at man sår sine frø nu – så får de nemlig en tur i ’’naturens egen fryser’’ i vinterens løb. Sår man sine blomsterfrø i foråret, kan man godt risikere, at de ikke vil spire – medmindre du man altså giver dem et par dage i sin egen fryser først. Det er selvfølgelig også en mulighed.
Frøene skal have lys
Frøene stiller også forskellige krav til, hvor dybt de skal sås. De fleste af de frø, vi sanker, er lysspirende. Det betyder, at de ikke må dækkes til med jord, men blot trykkes så meget, at de får god kontakt med jorden.
Det er typisk bittesmå frø fra eksempelvis valmuer, primula, merian, akeleje mv.
Når man sår frøene ud til en blomstereng, kan man blande de små frø op med sand, så de er lettere at sprede ud.
Købe eller sanke?
Hvis man ikke får sanket sine egne frø, kan man også købe vildengsblandinger.
Her skal man dog huske at gå efter danske, vilde arter. Dem forstår vores bestøvere altid, hvordan de skal få mad ud af.
Udover at købe frø, kan man også bytte sig til frø. Man kan finde frøbytterne på Facebook eller ved at besøge ’’frøsamlernes’’ hjemmeside.
I en periode var det rent faktisk forbudt at bytte frø (noget med kontrol med afgrøder og fødevaresikkerhed), men nu er det igen blevet lovligt. Så det er bare med at sanke, bytte og give den gas med blomsterne.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43874″ img_size=”800×1206 pixel”][/vc_column][/vc_row]