For mange strandkrabber kan være et problem, når de spiser den føde, som andre bunddyr og fisk skulle leve af. Vær med til at bringe havet i balance ved at fange og spise strandkrabber i sommerferien.
NATUREN: Ødelagte levesteder, iltsvind og fiskebestande i tilbagegang. Havet omkring Danmark er smukt på overfladen, men naturen under havet lider og har i den grad brug for vores hjælp til at komme ud af biodiversitetskrisen. Det fortæller DN, Danmarks Naturfredningsforening.
– Det er politikerne og dem, der påvirker havmiljøet eller udnytter ressourcerne her mest, der for alvor kan vende den tilbagegang, som havets natur har befundet sig i i årtier.
– Men du kan også gøre noget – og samtidig få en god sommerdag ved havet ud af det.
Hjælp et
hav i ubalance
Strandkrabber er en naturlig del af den danske havnatur.
Men de seneste år lyder det fra både fiskere, biologer og forskningsinstitutionen DTU Fødevareinstituttet, at antallet af strandkrabber er eksploderet.
Aimi Hamberg, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening, forklarer:
– De mange strandkrabber er et symptom på, at vi har mistet mange af de fiskebestande, der ellers ville have spist krabberne. Det stigende antal strandkrabber skaber en ond cirkel i havet, siger hun.
Strandkrabberne spiser nemlig den føde, som andre bunddyr og fisk skulle leve af. Krabben spiser fiskenes yngel og fortrænger andre arter fra de gode levesteder.
Samtidig kan strandkrabberne ødelægge de undersøiske ålegræsmarker, når de graver rødderne op i jagten på føde.
Krabberne spiser også de algespisende små krebsdyr, som normalt holder ålegræsset sundt og frit for skyggende alger.
Ålegræsset er også vigtigt for miljø og klima, da det optager og binder kvælstof og CO2 i havbunden.
Gøre en forskel
Du og din familie kan være med til at skabe bare lidt mere balance i havnaturen ved at fange nogle af alle de mange strandkrabber – og spise dem, lyder det fra DN.
– Selvom du måske ikke gør det store indhug i den milliardstore krabbebestand i Danmark, så kan du på mikrolokalt niveau fjerne nogle af strandkrabberne og give mere plads til andre arter her.
Strandkrabben er en overset lækkerbisken, og af din fangst kan du lave en skøn krabbebisque, der i smag fuldt lever op til andre skaldyrssupper.
Spis ikke krabber fra lystbåds-eller industrihavne, da krabberne lever i kemikaliefyldt vand.
Sådan fanger du strandkrabber
Så er du og din familie ude på krabbejagt, gør I samtidig en god gerning for havnaturen.
Strandkrabber kan fanges med en simpel hjemmebygget krabbefanger fra en havnekaj, en badebro eller mole.
Den lokkes frem med et stykke pølse eller lignende, der er sat fast på en klemme i en snor og holdt nede af en lidt tungere ting, som en møtrik eller en sten med hul i.
Hvis I er ved stranden, så kan krabberne fanges på helt lavt vand med dykkerbriller på.
Så er det bare at stikke hovedet ned under vandet, holde vejret og søge mellem tang og sten.
Hav eventuelt en handske på, så krabben ikke napper for meget i dine fingre – og hold et godt øje med dykkende børn.
Krabbebisque
Jo flere krabber I fanger, jo mere eller kraftigere krabbebisque kan du lave.
Krabberne skal halveres med en køkkenkniv eller skjoldet knuses med en hammer, inden de kommer i gryden, så krabben dør, og kraften fra krabbekødet kan give smag til suppen.
Som andre skaldyr bliver strandkrabberne røde, når de tilberedes.
Man kan spise kødet fra strandkrabberne, men det bliver noget værre pillearbejde, og oftest sir man krabbeskjolderne fra og spiser den lækre suppe.
Naturen