VENSLEV: En lokal familiefond er nu pudset af og omdannet til en velgørende fond, der udgør rammen for et kulturhus med både oplevelsesmuseum og fortsat drift af Venslev Høkeren.
Fondens formål er udvikling og bevarelse af landsbyliv i Venslev og omegn.
Det er en næsten 40 år gammel familiefond, stiftet af Karen og Bjarne Nielsen, der nu er lavet om til en velgørende fond.
Udover en kapital på en halv million kroner har fonden sikret sig ejerskabet af de gamle købmandsbygninger i Venslev.
Med bygningerne forankret i en velgørende fond er Venslev Høkerens fremtid sikret, og samtidig er der dannet grundlaget for et kulturhus med oplevelsesmuseum, der skal drives af en ny forening – Venslev Kulturhus.
Fødselshjælper
– Fonden har reelt ikke haft nogen funktion, siden familien for en del år siden solgte HC Handelscenter.
Nu er der så mulighed for at fonden kan være fødselshjælper til, at både kulturhus og oplevelsesmuseum kan blive en realitet, siger købmand Bjarne Nielsen.
Herudover ligger familien inde med genstande fra 100 års købmandsliv i Venslev.
Det vigtigste er dog de mange engagerede ildsjæle i området.
De har i forvejen skabt Venslev Høkeren, og mange står klar til at engagere sig i det kommende kulturhus og oplevelsesmuseum.
– Det vil glæde mig at se det kommende oplevelsesmuseum folde sig ud. Og når jeg kigger på min dåbsattest, så er min konklusion, at vi skal fortsætte i det pæne tempo, der er i øjeblikket, siger Bjarne Nielsen.
Bygningsejer
Fondens første store handling er overtagelse af 900 m2 bygning, hvor Høkerens forretningslokale udgør de 200 m2.
– Det giver os helt nye muligheder for at sikre fremtiden for udvikling af et multikulturhus, siger formand for foreningen Venslev Kulturhus, Ole Toftegaard.
Facadebygningen er opført i 1933 af lokale håndværkere med tømmer fra Sømer Skov.
Bygningen var oprindelig et pakhus i to etager.
Den øverste etage, som har haft mange formål i de 90 år, står indvendigt helt som ved opførelsen og vil være oplagt til at fortælle byens og købmandslivets historie.
Den bagvedliggende bygning opført til kornlager på 185 m2 er oplagt til multikulturrum, hvor museumsaktiviteter kan udspilles langs væggene og lokalet benyttes som samlingslokale, hvor også børn og byens unge kan inddrages.
Mellembygningen kræver en aktiv renovering, før der er tilstrækkeligt med servicefaciliteter og handicap- adgang til et multikulturhus.
Lokalt engagement
250 andelshavere har stiftet Høkeren, løbende udviklet konceptet, skabt basis for cafe og kunstudvalg og rum for mere en 80 årlige aktiviteter på et areal, hvor det slet ikke synes muligt.
Mere end 30 frivillige har kæmpet sig gennem coronakriser for at holde Høkeren åben 365 dage årligt.
Venslev Bylaug skaber aktiviteter i samarbejde med andre partnere.
Grundlaget er lagt for mere end 100 år siden, hvor Venslev om købmandsforretningen og et stærkt erhvervsliv har udviklet byen.
Ildsjæle har med et stærkt foreningsliv og mere end 100 års kommunal opbakning udviklet ikke bare kommunens men Danmarks bygningsmæssigt mest alsidige landsby.
Bygninger får løbende nyt liv
Lige så mange pendler til Venslev for at arbejde, som beboere kører ud fra byen.
Den tidligere kro er med lejeboliger, rejsestalden er ejerboliger, ældre gårde, som ikke længere er til landbrug, er store boliger, nogle med flere familier, hvilket også gælder byens gamle skole.
– Der er stort set hverken tomme bygninger eller huse til salg. Men der er 500 m2 ikke udnyttet, uisoleret lagerlokaler bag Høkeren, som nu skal renoveres og blive oplevelsesmuseum og kulturhus, som en del af byens liv.
– Det har været en lang proces, fortæller købmand Bjarne Nielsen, som er begejstret for de nye muligheder.
Finansiering
Venslev-Fonden, kulturforeningen og Høkeren er alle foreninger drevet af frivillige, med hver sin bestyrelse med det til fælles, at de tre foreninger alle arbejder for almen velgørende formål, hvor ingen af foreningerne kan udbetale penge til andet, heller ikke ved opløsning.
Til dato har alle foreninger arbejdet uden nogen form for kommunal eller fondsstøtte, selv købmandens tidligere revisor Hans H. Hansen arbejder gratis for sagen og er økonomisk ankermand i Venslev-fonden.
De mange frivillige holder foreningernes driftsøkonomi i god gænge uden tilskud af nogen art, men der er ikke midler til renoveringer og udvikling.
Forudsætning for renovering af bygninger og etablering af oplevelsesmuseum kræver fondsstøtte, hvor de store fonde kræver, at Frederikssund Kommune engagerer sig i projektet.
Venslev-Fonden og Kulturhuset har erkendt dette vilkår og har derfor søgt Frederikssund kommune om at komme med på investeringsbudget 2024.
En perle
De mange frivillige i foreningerne har grund til at tro på projektet, påpeger Ejlif Thomasen, der er formand for Høkeren
– Projektet er på alle områder inden for det, det siddende byråd gerne vil.
– Der er en ikke ubetydelig selvfinansiering i projektet, som ud over liv til Venslev løser mange kommunale opgaver, hvor kommunen ikke skal understøtte drift, men investere et beskedent beløb i forhold til at de sociale, kulturelle og turistmæssige opgaver, som projektet løser.
– Boligstyrelsens analyse fra december 2022 peger på denne kommunale løsning, som vi håndterer, oveni købet udbygget med oplevelses-museum med læring for børn og voksne, siger han.
– Måske tænker man ikke på det unikke. Men multifunktionen, hvor de daglige fornødenheder kan hentes hos Høkeren, det sociale og kulturelle liv i hverdagen med gratis kaffe til alle 365 dage om året trives.
– Med Visitfjordlandets markedsføring af natur og oplevelsesmuseum, får vi tydeliggjort Hornsherred som en perle i Frederikssund kommune.