Frederikssund Kommune har fået nye retningslinjer, der skal understøtte det gode samarbejde mellem pårørende og kommunens medarbejdere på det specialiserede voksenområde og ældreområdet.
FREDERIKSSUND KOMMUNE: Social- og Sundhedsudvalget samt Velfærdsudvalget har på møder i februar 2021 godkendt retningslinjer for det gode samarbejde med pårørende.
Der er tale om konkrete anvisninger til, hvordan kommunen – repræsenteret ved tilbuddene – skal agere i forskellige situationer.
Retningslinjerne gælder også for samarbejdet med pårørende til hjemmeboende, der er i kontakt med kommunen.
– Overordnet handler det gode samarbejde om, at kommune, pårørende og borgere møder hinanden med gensidig respekt, at vi sammen skaber tryghed, viser hinanden tillid, og at der kommunikeres klart og tydeligt, fortæller formand for Velfærdsudvalget, Inge Messerschmidt (O).
Bred inddragelse
Retningslinjerne er udarbejdet med inddragelse af pårørende, MED-udvalg, Ældreråd og Handicapråd.
Der har været holdt fokusgruppeinterviews med pårørende, som skulle klarlægge, hvad pårørende i Frederikssund Kommune synes er det vigtigste i samarbejdet med kommunen og dermed få et udgangspunkt for indholdet af retningslinjerne.
Derudover er retningslinjerne drøftet på dialogmøder mellem henholdsvis Velfærdsudvalget og Ældrerådet samt Social- og Sundhedsudvalget, Handicaprådet og bruger-/pårørenderåd på de sociale tilbud.
Sidst, men ikke mindst, har retningslinjerne været i høring i de berørte MED-udvalg og bruger-/pårørenderådene på de sociale tilbud, sådan at alle relevante parter så vidt muligt har haft mulighed for at påvirke indholdet af retningslinjerne.
– Vi i Ældrerådet er tilfredse med, at der nu er udarbejdet en politik for samarbejde med pårørende. Vi er især glade for, at de pårørendes retsstilling er blevet styrket, samt at det er præciseret, at også de pårørende, der påtager sig plejeopgaver i hjemmet, skal have mulighed for at kunne leve et socialt liv, fortæller formand for Ældrerådet, Lissi Gyldendahl.
En vigtig samarbejdspartner
Det fremgår af retningslinjerne, at pårørende har et indgående kendskab til deres nærtståendes behov og er derfor en vigtig samarbejdspartner for Frederikssund Kommune, når borgeren ønsker det.
Når man som borger vælger, at ens pårørende skal bidrage og være en del af dagligdagen i livet med støtte fra Frederikssund Kommune, er det vigtigt, at man som pårørende føler sig inddraget og inviteret ind.
– I Handicaprådet er vi glade for, at Frederikssund kommune har blik for, hvilken konkret indsats pårørende gør for syge eller svækkede nærtstående, der har behov for hjælp, og dermed hvilken væsentlig ressource pårørende er. Vi ser retningslinjerne som et vigtigt bidrag til samarbejde med og inddragelse af pårørende, lyder det fra formand for Handicaprådet, Tommy Fritzen.
Næste skridt er at arbejde med en lokal implementering af retningslinjerne i de enkelte tilbud. Implementeringen skal tage afsæt i borgernes forskellige ønsker og behov ud fra de forhold og udfordringer, som gør sig gældende i det enkelte tilbud.
På den måde skal retningslinjerne være med til at styrke og udvikle det gode samarbejde til glæde og gavn for borgere, deres pårørende og kommunens medarbejdere.
– Et øget fokus på det gode samarbejde med pårørende skal bidrage til at styrke borgerens livskvalitet og samtidig sørge for, at man som pårørende er tryg ved den indsats, som kommunen leverer til ens nærtstående, fortæller formand for Social- og Sundhedsudvalget, Susanne Bettina Jørgensen (A).