Nordsjællands Politi advarer mod bedrageri særligt rettet mod ældre borgere

Nordsjællands Politi advarer mod bedrageri særligt rettet mod ældre borgere

NORDSJÆLLAND: En række ældre borgere i Nordsjælland er de seneste dage blevet udsat for bedrageri eller forsøg på bedrageri, hvor gerningspersonen udgiver sig for at være ansat i enten politiet eller borgerens bank, fortæller Nordsjællands Politi.

I flere tilfælde er det lykkedes gerningspersonen at franarre borgeren større pengebeløb, og Nordsjællands Politi advarer derfor mod at overføre penge eller udlevere hævekort og personoplysninger til ukendte personer.

De seneste år har Nordsjællands Politi set en stigning i antallet af såkaldte kontaktbedragerier, hvor især ældre borgere kontaktes af personer, som udgiver sig for at være ansat enten i politiet eller i borgerens bank med henblik på at få borgeren til enten at udlevere hævekort og personlige oplysninger eller til at overføre pengebeløb til konti oplyst af gerningspersonen.

Særligt i de seneste dage har der været en stigning i antallet af anmeldelser om den type sager, og da sådanne fremgangsmåder aldrig benyttes af hverken politiet eller banker, advarer Nordsjællands Politi om ikke at efterkomme sådanne anmodninger fra ukendte personer.

– Forbrydelser af den her karakter er et alvorligt problem, fordi de forurettede ofte bliver snydt for rigtig store pengebeløb, fortæller leder i afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Nordsjællands Politi, politikommissær Jesper von Bülow.

– Tilmed er gerningspersonernes målgruppe typisk ældre borgere, og gerningspersonerne er meget ihærdige og veltalende. Men vi vil gerne slå fast, at hverken politiet eller andre offentlige myndigheder og ej heller banker henvender sig til borgere eller kunder på den her måde.

– Jeg vil derfor kraftigt appellere til borgere, der modtager sådan en henvendelse, om at afvise gerningspersonernes anmodning. Det letteste at gøre er faktisk bare at lægge røret på, lyder rådet.

Nordsjællands Politi efterforsker pt. intensivt sagerne om kontaktbedrageri og foretager forskellige efterforskningsskridt med henblik på at kunne pågribe gerningspersonerne.

Derfor vil Nordsjællands Politi gerne høre fra borgere med det samme, de er blevet kontaktet på denne måde.

– Vi vil naturligvis rigtig gerne det her fænomen til livs, og vi arbejder ihærdigt på at finde frem til gerningspersonerne. Vi har flere gange været ude ved borgerne, når en gerningsperson har oplyst, at han/hun eller en ”kollega” vil dukke op på borgerens adresse for at afhente hævekort eller tilgå borgerens computer. Det har tidligere ført til, at vi har kunnet pågribe en gerningsperson i aktion, og derfor er det også et led i vores efterforskning, som vi fortsætter med at benytte, oplyser Jesper von Bülow og fortsætter:

– Det er desværre svært at efterforske sådanne sager, hvis vi først får oplysninger om dem på bagkant. Derfor arbejder vi også på at forebygge disse forbrydelser, og her kan de ældre borgeres pårørende være til stor hjælp.

– Har man ældre borgere i sin familie, vil jeg anbefale, at man tager en snak med dem om ikke at udlevere nogen former for personlige informationer eller hævekort og ej heller at overføre penge til ukendte personer.

– Sådan en snak kan være det, der gør, at ens nærmeste ikke bliver bedraget, så den er godt givet ud, slutter Jesper von Bülow.

Andre artikler fra denne uge