Ni fødevarer er kilde til over 60 procent af sprøjtegiftrester i kroppen

Ni fødevarer er kilde til over 60 procent af sprøjtegiftrester i kroppen

SUNDHED: På baggrund af tal fra DTU Fødevareinstituttet og Miljø- og Fødevareministeriet har Danmarks Naturfredningsforening listet ni fødevarer, som man med fordel kan bytte ud med de økologiske af slagsen, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for de fleste rester af sprøjtegift.

1. Æbler
Æblet er den fødevarer, der bidrager mest til danskernes indtag af rester af sprøjtegift. 

Hele 15 procent af de sprøjtegifte, vi får ind med maden, kommer fra æbler. Dette skyldes, at æbler er en af de fødevarer, som vi danskere spiser flest af. Derudover indeholder æbler ofte rester af sprøjtegift, og vi spiser dem generelt med skrælden på.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets tal fra 2018 indeholder 31 procent af de danske æbler rester af sprøjtegift. Det samme gælder for 79 procent af de udenlandske.

2. Salat
Salat er kilde til ni procent af de rester af sprøjtegift, danskerne får ind med maden. 

Dermed er genvejen til mindre sprøjtegift i maden også at skifte konventionelle salater ud med økologisk salat.

3. Tomater
Tomater er kilde til otte procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden.

Ifølge myndighedernes tal fra 2018, indeholder ni procent af de danske tomater rester af sprøjtegift, mens det gælder for hele 50 procent af de udenlandske tomater.

4. Hvedemel
Hvedemel er kilde til syv procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden. 

Det er måske de færreste, der tænker over, at der også er rester af pesticider i mel. Da vi danskere er glade for at bage, så sætter pesticider fra netop hvedemel også et aftryk i DTU’s beregninger.

5. Kartofler
Kartofler er kilde til syv procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden.

Kartoflen er en stigende kilde til rester af sprøjtegift i kroppen, da den i DTU’s forrige undersøgelse kun bidrog med tre procent.

6. Agurk
Agurk er kilde til syv procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden.

Dermed er det en god ide at skifte agurkestængerne i madpakken ud med de økologiske af slagsen.

7. Pære
Pærer er kilde til fem procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden.

I 2018 fandt man, at der var rester af pesticider i 14 procent af de danske pærer, mens der fandtes rester af gift i hele 76 procent af de udenlandske pærer.

8. Jordbær
Jordbær er kilde til tre procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager med maden. 

Jordbær indeholder oftest rester af sprøjtegift, men fordi vi ikke indtager lige så mange jordbær som æbler og tomater, så udgør jordbær en mindre andel.

Tal fra fødevaremyndighederne for 2018 viser, at hele 79 procent af de danske konventionelle jordbær indeholder pesticidrester. Der findes rester af pesticider i 83 procent af de udenlandske jordbær.

9. Vindruer
Vindruer er kilde til tre procent af de rester af sprøjtegift, vi indtager via maden.

I 2018 fandt fødevaremyndighederne hele ni forskellige rester af sprøjtegift i samme pakke vindruer fra Chile.

Andre artikler fra denne uge