Lokal grøn trepart: – Succesen afhænger af samarbejdet

Lokal grøn trepart: – Succesen afhænger af samarbejdet
Udover de 20 kommuner består den lokale trepart også af repræsentanter for Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. Foto: Tomas Skov

HORNSHERRED: Det første møde i den lokale trepart for Isefjord og Roskilde Fjord har netop været afholdt. Første vigtige opgave er en samlet omlægningsplan, som dækker samtlige 20 kommuners areal. Den skal være klar inden årsskiftet.

Som en del af den såkaldte grønne trepart – Aftale om et grønt Danmark – er der nedsat lokale treparter i hele landet. Som noget af det første skal de udarbejde omlægningsplaner med fokus på udtagning af lavbundsjorde, etablering af vådområder, skovrejsning m.v. Planerne skal begrænse udledning af kvælstof og drivhusgasser. Samtidig skal de skabe bedre vilkår for natur og biodiversitet.

“Vi har travlt”
Formandskabet for den lokale trepart for Isefjord og Roskilde Fjord varetages af Lejre Kommune, og Grethe Saabye er udpeget som forperson. Hun peger på tidspresset som en af de væsentlige udfordringer.

– Der er meget kort tid til nytår, når man tager opgavens omfang i betragtning. Alle kommuner må hurtigt se på, hvilke områder der kan komme i spil, så vi i fællesskab kan udarbejde den samlede plan, siger Grethe Saabye.

Udover de 20 kommuner består den lokale trepart også af repræsentanter for Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. Det betyder, at der er flere end 40 deltagere ved mødebordet.

CO2, klima og natur
Kirsten Flemming Hansen er den ene af Danmarks Naturfredningsforenings to repræsentanter i treparten. Hun synes, projektet er kommet godt fra start.

– Jeg har en klar fornemmelse af, at alle om bordet vil have det her til at lykkes. For os i Danmarks Naturfredningsforening er det vigtigt, at omlægningsplanen ikke alene begrænser kvælstof og CO2-udledning, men også er med til at skabe mere og sammenhængende natur. Det er mit indtryk, at der var forståelse for det på vores første møde, siger hun.

Ønsker afklaring
Landmændene repræsenteres af blandt andre Lars Jonsson som sidder i forretningsudvalget hos Landbrug og Fødevarer. Han driver selv en gård i Nordsjælland.

– Det vigtigste bliver at finde ud af, hvilke arealer, der belaster fjordene og klimaet mest, og så må vi tage de rigtige virkemidler i brug. Landmændene er meget interesserede i en hurtig afklaring af, hvad der skal ske. Vi må få gennemført den rigtige omlægning nu, så ikke min søn og andre yngre landmænd står med opgaven om 10 år, siger Lars Jonsson.

Der vil blive afholdt yderligere to møder i den lokale trepart inden sommerferien og et i efteråret. Sideløbende arbejder fagmedarbejdere fra alle kommuner med bl.a. at kortlægge den landbrugsjord, som kan tages ud af drift.

Skov og vådområder
Også Naturstyrelsen er med i den lokale trepart og spiller en væsentlig rolle i de konkrete projekter med udtagning af lavbundsjord, nye vådområder samt skovrejsning.

– Der forestår en kæmpeopgave med først at planlægge indsatsen og dernæst føre den konkret ud i livet. Jeg ser frem til at fortsætte vores projektindsats i et endnu højere gear, siger Naturstyrelsens repræsentant i treparten, skovrider Jens Peter Simonsen.

LOKAL GRØN TREPART
20 kommuner er med i den lokale trepart for Isefjord og Roskilde Fjord: Albertslund, Allerød, Ballerup, Egedal, Furesø, Frederikssund, Gladsaxe, Greve, Gribskov, Halsnæs, Herlev, Hillerød, Holbæk, Høje Taastrup, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Ringsted og Roskilde

Desuden deltager repræsentanter for Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening samt Naturstyrelsen

Læs mere på www.lejre.dk/trepart, som er under udvikling og løbende vil blive opdateret

/TS

Andre artikler fra denne uge

Gymnaster på avisruten


Af journalist Tomas Skov JÆGERSPRIS: En af Jægerspris Gymnastikforenings store stoltheder er opvisningsholdet Gym Hunters, der senest blev udtaget til

Læs mere »