FREDERIKSSUND KOMMUNE: – Det er ret specielt at stå og stikke en lang vatpind ind i næsen på en kollega, men det bliver hurtigt rutine, fortæller livredder Claes Pajesø.
Han har sammen med seks andre livreddere deltaget i et kursus, hvor de lærte at gennemføre coronatests via næsepodning.
Som et led i regeringens teststrategi skal antallet af coronatests øges i den kommende tid.
Det betyder, at kommunalt personale i endnu højere grad skal være med til at teste. Derfor blev livredderne ved Frederikssund Kommunes idrætsanlæg spurgt, om de ville være podere.
– Der var en masse teori og information om rækkefølgen af værnemidler, afspritning, og hvad man skal sige til den, der bliver testet. Og så har vi fået actioncards, der indeholder de procedurer, vi skal følge, når vi tester, forklarer Claes Pajesø, der føler sig godt klædt på til at begynde arbejdet som poder.
Livredder Gitte Bechmann Lund deltog også på kurset.
– Det handler om af fokusere på proceduren samtidig med, at man har mennesket med. Det kan være nogle beroligende ord eller en hånd på skulderen af den, der skal podes.
– Selv om det kan være grænseoverskridende at stikke en vatpind ind i næsen på en anden person, så var underviserne gode til at få os til at holde fokus på proceduren, fortæller hun og roser underviserne fra Copenhagen Medicals.
Skal pode på skolerne
De nyuddannede podere begyndte i sidste uge at pode lærere på Frederikssund Kommunes folkeskoler.
Her bliver livredderne sat i teams med kommunens sundhedsplejersker, der er erfarne podere.
I en tid, hvor der ikke har været megen aktivitet i svømmehallerne, er de to livreddere begge glade for at kunne gøre gavn som podere.