De færreste anede, hvem skuespilleren Caspar Phillipson var. Men så ringede de fra Hollywood. Nu spiller han John. F. Kennedy i den anmelderroste storfilm Jackie.
Af Tomas Skov
SKIBBY: Han er opvokset i Skibby og har gået på Roskilde Katedralskole, hvorfra han blev student i 1989. Allerede som 16-årig flyttede han hjemmefra og fandt sig et værelse lige ved siden af Domkirken og lige over for Amtet. Indtil Caspar Phillipson i 1991 omsider rykkede til Århus, hvor han havde fået optagelse på Teaterskolen, nåede han både at sidde i kassen i Strandberg, synge i Domkirkens drenge- og mandskor og spille som børneamatør gennem mange år i teatret Lo Specchio.
– De har virkelig gjort et fantastisk stykke arbejde for børn og unge. Det er godt sted at lære noget om at lave teater, siger skuespilleren, hvis kolleger René Benjamin, Ture Lindhardt og Mads Wille også har teatererfaringer med sig fra Roskilde-teatret.
Tilmed underviste hans far på RUC, så Caspar Phillipson havde jævnligt sin gang på universitetet i starten af 1970erne.
– Jeg husker ret tydeligt lugten af sur kaffe og hippier, der ikke brugte deodorant, griner han.
Pludselig er den der
Caspar Phillipson blev uddannet fra Århus Teaterskole og har siden tilkæmpet sig en plads på den danske teaterscene, hvor han blandt andet har optrådt i Les Misérables, West Side Story, Lyset over Skagen og Jordens Søjler. Han har lagt stemme til en lang række tegnefilm, og så har han haft roller i spillefilm som Flammen og Citronen, Antboy, Steppeulven og Den Milde Smerte, som snart får premiere. Men hvis du ikke lige kan fremkalde hans ansigt på nethinden, så har du det nok ikke anderledes end de fleste andre danskere.
– Jeg har befundet mig under radaren i den brede offentlighed. Og så lige pludselig sker der sådan en eksplosiv ting som det her. Jeg har altid drømt om at være med i en Hollywoodfilm – og så runder man de 35 år, og de 40 år og de 45. Og så pludselig er den der. For et år siden var der ingen, der anede hvem jeg var, så kontrasterne er til stede, siger den overraskede skuespiller.
Kortsluttede
Det var en kammerat, der foreslog, at han skulle rykke på en casting til rollen som John F. Kennedy i Hollywoodproduktionen.
– Så jeg sendte et bånd ind i to omgange. Og så får man jo ofte at vide, at det ikke blev til noget. Så da hun fortalte, at det rent faktisk var mig, de havde valgt, så kortsluttede det hele. Det er ikke en chance, man får, så det er helt uhørt. Altså, pludselig ringer Real Madrid og siger, at de gerne vil have dig med på holdet. Det er helt uvirkeligt, siger skuespilleren, som havde i alt otte optagedage til filmen.
Ikke forventet
Indendørsscenerne blev optaget i Frankrig, mens udendørsscenerne foregik i Baltimore og i en privat lufthavn i Washington. Han indspillede en række scener, hvoraf nogle kom med, mens andre blev udeladt i den endelige film.
– Den ene dag lå jeg i en kiste. Det var en meget gribende scene, men den blev for voldsom, og kom ikke med i filmen. Til gengæld var det ikonisk at lave den historiske skudscene i Dallas – det var virkelig voldsomt, fortæller han.
Som filmskuespiller er det dog et vilkår, at man ikke aner, hvor meget af ens arbejde, der ender med at komme med i det endelige resultat. Derfor var det naturligvis også spændende for skuespilleren at komme til premieren i Californien.
– Det er aldrig til at vide, hvor meget man er med. Vi lavede nogle improvisationer, hvoraf en del af det er brugt. I det hele taget er jeg mere med, end jeg kunne have forventet, fortæller Caspar Phillipson, der også var spændt på det kunstneriske resultat af filmen.
Ramt i røven
Du ved, at Natalie Portman og instruktøren Pablo Larraín er involveret, så sandsynligheden er til stede. Men du ved ikke, om man rammer den i røven. Det er aldrig givet på forhånd, siger Caspar Phillipson, som dog kunne ånde lettet op efter premieren i Californien, hvor han havde sin datter med.
– Det er så god en film, konstaterer skuespilleren, som nød en aften som Hollywoodstjerne med sin datter foran de anmassende fotografer omkring den røde løber.
Virkelig underligt
Nu vil fremtiden vise, om rollen i storfilmen vil føre til mere af samme kaliber. Men uanset hvad der måtte ske, er Caspar Phillipson en glad mand.
– Hvis det kan føre til mere, så skal det selvfølgelig opsøges. Men hvis det var et ’one hit wonder’ for mig, så er det også fedt nok. Da jeg så filmen til premieren. tænkte jeg: ’OK, hvis ikke jeg kommer til at lave flere film, så er det fint’, siger skuespilleren, som stadig arbejder med at begribe, hvad der er sket for ham.
Natalie Portman fik for nylig overrakt en pris af Tom Hanks i Palm Springs. Og hvem hænger på et kæmpe billede bag ved dem? Det gjorde jeg. Det er virkelig underligt, siger Caspar Phillipson.