Lav kandiserede hybenblade og kortlæg en invasiv art

Lav kandiserede hybenblade og kortlæg en invasiv art

Netop nu blomstrer den flotte, men invasive og hårdføre rynket rose i mange kystnære sommerhusområder. Kronbladene og frugterne kan benyttes som  ingredienser i både det søde og det salte køkken

NATUREN: Rynket rose er indført som prydplante til Danmark fra det nordøstlige Asien i 1800-tallet og har flere steder i Danmark negative konsekvenser for den naturlige biodiversitet. 

Derfor betegnes den som en invasiv art. Især langs kysterne er rynket rose udbredt, hvilket blandt andet skyldes, at mange sommerhusejere igennem tiden har plantet den hårdføre plante for at få læ og som hegnsplante. 

Når rynket rose er etableret, kan eksempelvis klitarealer i løbet af få år vokse til med en tæt bestand af rynket rose, og hjemmehørende planter og dyr fra området fortrænges.

Selvom rynket rose betegnes som en invasiv art, kan man med fordel plukke kronbladene og lave sine egne kandiserede rosenblade, rosente eller rosensaft.

Og når vi kommer frem til august-september, kan man plukke de modne orangerøde vitaminholdige hybenfrugter og lave for eksempel  hybenchutney.

Miljøstyrelsen arbejder løbende på at kortlægge de invasive arter i Danmark. Så når man alligevel er ude og plukke rosenblade, kan man samtidig bidrage til kortlægningen, hvis man indberetter, hvor man har fundet rynket rose i naturen. 

Man kan indberette sdine fund på arter.dk.

Opskrift på kandiserede hybenblade
Kandiserede hybenblade er nemme at lave og flotte som pynt på chokolade, kager og desserter.

Ingredienser:
20 stk. rosenblade fra rynket rose
1 dl gin (eller 1 æggehvide)
50 g sukker

Tilberedning
Pil bladene forsigtigt fra hinanden og læg dem i gin i 30 min. (eller vend dem i æggehvide)

Vend herefter bladene i sukker og læg dem spredt på en bageplade med bagepapir.

Tør bladene midt i ovnen ved 60° i cirka to timer eller til de er sprøde.

Lad dem afkøle og læg dem i en tæt beholder.

Man finder rynket rose over hele landet, men især langs kysterne. 

Når man indsamler frugter eller blomster til brug i køkkenet, bør man ikke indsamle nær veje på grund af fare for mulig forurening af frugter og blomster.

Rynket rose. 

Foto: Colourbox

Andre artikler fra denne uge