Langt fra røgfri zone

Langt fra røgfri zone
Man skal kunne tåle noget røg i denne branche. Her er Steen Hejnfelt trukket ind til afdelingen med de seks røgeovne.

Røgeriet i Skibby beskæftiger fem ansatte og producerer omkring et ton røgede ål om dagen.

Af journalist Tomas Skov

SKIBBY: – Mængden af små ål er stigende. Vi har fået langt flere ål i foråret end nogensinde før, og vi har måttet sige stop, hævder Steen Hejnfelt, der er direktør i familievirksomheden Skibby Røgeri.

Det undrer som udgangspunkt den udsendte reporter en del, da det var min opfattelse, at ålen generelt er truet. Men tilsyneladende er det fortsat tilladt at bedrive erhvervsfiskeri efter den særprægede fisk, hvilket mindst en håndfuld mindre erhvervsfiskere stadig praktiserer omkring Roskilde Fjord.

Derudover henter Skibby Røgeri ål hjem fra både opdræt og den frie natur i en række lande, herunder Sverige, Holland og Tyskland.

Nye spisevaner
Virksomheden på Industrivej i Skibby toppede med 35 ansatte for omkring 20 år siden. Det var dengang Skibby Røgeri leverede ål til samtlige 5.000 Aldier i Tyskland. I 2006 stoppede den tyske supermarkedskæde importen samtidig med at Dansk Supermarked ikke længere aftog de røgede ål. Herefter aftog produktionen fra 5000 kilo røgede ål om dagen i højsæsonen til det nuværende niveau på omkring 1.000 kilo røgede ål dagligt og fem ansatte inklusive sønnen Mads Hejnfelt.

– Vanerne har også ændret sig. Der er ingen, der spiser ål i gelé eller ål i karry længere. Men vi har stadig travlt, konstaterer Steen Hejnfelt, der også røger torskerogn, sild, makrel, laks og en række andre af havets frugter i de seks rygeovne, der fyres op med flis af rød el. En ål kræver 5-6 timer i røgen, før den er klar til pakning.

– Tidligere kørte vi treholdsskift døgner rundt, fortæller direktøren, der købte ejendommen på Industrivej 6 tilbage i 1978.

Et liv efter arbejde
Han byggede kølerum og tilføjede senere røgeriet i starten af 1980’erne. Forældrene købte huset ved siden af, som idag bebos af hans søster, byrådsmedlemmet Therese Hejnfelt.

Selv om madvanerne har ændret sig, kan ål tydeligvis afsættes året rundt, men de store højtider er naturligvis jul og påske. Og så holder Skibby Røgeri åbent hver onsdag for salg af fersk fisk.

Den mere end 45 år gamle rbejdsplads sender medarbejderne hjem hver dag kl. 13:30 – et levn fra gammel tid, hvor de ansatte overvejende var mange kvinder.

– Så kunne de hente børne fra skole og behøvede ikke at have dem i institution. Samtidig var det nemmere for os at tiltrække arbejdskraft, smiler Steen Hejnfelt.

Medarbejderne møder kl. 7, og arbejder således i 6,5 timer dagligt, men får løn for 7,4, time.

– Man har et liv, når arbejdet slutter, så folk er her typisk i mange år ad gangen, konstaterer han.

Ålen
Ål bliver typisk 80-100 cm lange og kan blive mere end 100 år gamle i fangenskab

Den europæiske ål vandrer omkring 6.000 kilometer fra sine gydesteder i Sargassohavet syd for Bermuda-øerne til sine levesteder i Europa og Nordafrika. Livscyklussen har seks stadier: Æg, larver, glasål, gulål, blankål og gydeål

Antallet af unge ål langs de europæiske kyster er faldet med hele 98 procent siden 1980. Det står særlig slemt til i Nordsøen, hvor antallet af unge ål – glasål – som kommer til vores kyster, er nede på 0,6 procent sammenlignet med 1980. Det skyldes en kombination af forurening, tab og forstyrrelse af levesteder og mange års hårdt fiskeri

Andre artikler fra denne uge

Daimi Under Åben Himmel


Oplev Daimi og hendes seks mands Louisiana jazzband til den grønne kirkefestival Under Åben Himmel. SÆBY/GERSHØJ: Festivalen Under Åben Himmel

Læs mere »