Landsbyen der blev genopdaget

Landsbyen der blev genopdaget
Når man inden længe kan træde ned ad trappen til bassinet i den nye svømmehal, kan man tænke på, at mennesker før - på næsten samme sted - har gået ned ad kældertrinnene til Tollerup Hovedgård. Foto: Museumskoncernen ROMU

[vc_row][vc_column][vc_column_text]JÆGERSPRIS: Nu kan man få den samlede fortælling om landsbyen, som blev genfundet efter at være ”forsvundet” og næsten glemt i århundreder. 

Det er Frederikssund Museum, Færgegården der den 24. januar inviterer til foredrag om udgravningen af vikinge- og middelalderlandsbyen Tollerup, som lå, hvor byggeriet af idrætsbyen nu er i fuld gang.

I efteråret 2017 trak Tollerup i udkanten af Frederikssund overskrifter både i Danmark og udlandet. ROMUs arkæologer kunne dengang fortælle, at man havde ”genfundet” landsbyen, som blev nedlagt i 1600-tallet og derefter næsten glemt. 

Arkæologerne havde fundet betydelige bygningsrester fra det, der tolkes som Tollerup Hovedgård. Hele to stensatte kældre på henholdsvis 20 og 50 m2 blev udgravet, og det er den største af disse, der ser ud til at have været en del af hovedgården fra middelalderen og den tidlige renæssance.

Stormandsgård
Nyheden af den genfundne landsby blev senere i udgravningsarbejdet afløst af nye spændende opdagelser.

Tollerup er nævnt skriftligt allerede i 1085 i et kongeligt gavebrev, så fagfolk formodede på forhånd, at lokaliteten fandtes allerede i vikingetiden. 

Med anden etape af udgravningen kunne ROMUs arkæologer nu bevise, at den formodning var rigtig.

Cirka 100 meter syd for kældrene afslørede en række spændende fund, at bebyggelsen omkring Tollerup kan føres helt tilbage til den sene del af vikingetiden i perioden omkring 1000-tallet.

På en fremtrædende placering i landskabet fremkom et 35 meter langt trelleborglignende hus – en stormandsgård – og i tilknyt-
ning hertil to store, rektangulære grubehuse med indgang.

At Tollerup gennem århundrederne har haft en særlig betydning bakkes op af elementer som en enorm, gennemgående grøft, indikationer på mølledrift samt fund af blandt andet tagtegl, rudeglas og kakler.

Gennem 500 år
Det er ROMUs arkæologer Astrid Wolff-Jensen og Alexander Beyer E. Banck, der fortæller om landsbyen, som lå, hvor frederikssunderne om kort tid kan boltre sig i klorvand eller mødes ved badminton-nettet til en gang mix double.

Gæsterne den 24. januar kan mellem klokken 19 og 21 høre om Tollerup gennem 500 år og opleve nogle af fundene fra udgravningen, der i 2017 kom på årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark.[/vc_column_text][vc_single_image image=”38583″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge