Af journalist Tomas Skov
KULHUSE: – Giv mig lige et minut til at få taget fiskedellerne af. Ellers kommer vi til at støtte den lokale tandlæge, siger Flemming Dyrløv Pedersen.
Den 55-årige fiskemand er i fuld sving i sin fiskebil, der står parkeret foran SuperBrugsen i Jægerspris torsdag eftermiddag, og der er konstant kø ved ekspeditionen.
Han har sin fiskebod ’Friske fisk fra Kulhuse’ over for Brugsen i Kulhuse, og begiver sig ud på landevejene i sin fiskebil onsdag, torsdag, fredag og lørdag med faste stationer ved henholdsvis SuperBrugsen i Slangerup, SuperBrugsen i Jægerspris, Hundige Storcenter og Frederikssund Torv.
Ryger og steger selv
Lørdag og søndag passer han biksen i Kulhuse i sæsonen fra ugen før påske til sidste søndag i efterårsferien. Han kører videre med lørdagsåbent indtil juletid, hvorefter boden lukker ned. Fiskebilen kører imidlertid året rundt.
– Det er vel efterhånden den ældste forretning i Kulhuse, vurderer fiskemanden, der startede forretningen i 1992.
Han ryger meget af fisken selv, og fiskefarsen er hjemmelavet, hvor man ifølge Flemming Dyrløv Pedersen ikke skal lede efter fisken. Fiskedellerne steger han af samme fars.
Ordentligt opdræt
Fiskene kommer typisk fra Hundested, Gilleje eller Nordjylland, men han har også laks fra Færøerne, som, i modsætning til de norske, er opdrættet uden brug af antibiotika og genmodificeret foder.
– Jeg lægger vægt på bæredygtighed, og opdrættet af de færøske laks er langt mere skånsomt over for miljøet. Det er vigtigt at tænke lidt over, hvor fiskene kommer fra, fastslår Kulhuses fiskemand.
Andre mere eksotiske fiskearter har efterhånden også fundet vej til fiskebilens montrer, for danskerne bringer ny inspiration med sig hjem fra deres ferier sydpå. Således kan man også finde dorader, havbars og blæksprutter blandt de hjemlige makreller, torsk og rødspætter.
Nye vaner
– Det kan pludselig sælges, hvor mange tidligere skulede lidt til det. Der er en større lyst til at prøve noget forskelligt, så vi kan udvide sortimentet, fortæller fiskemanden, som også oplever en større interesse blandt unge for at spise fisk.
Han har tre ansatte, der hjælper til med at skære og stege hjemme i forretningen i Kulhuse, men Flemming Dyrløv Pedersen tager selv afsted på sine faste fiskeruter i bilen.
– Det er en livsstil. Jeg har fri om mandagen, og det er det. Når jeg engang bliver gammel, så kan jeg skrue ned til bare at passe boden i Kulhuse, siger han.