Jægerspris Is åbnede i kærlighed

Jægerspris Is åbnede i kærlighed

Det historiske ishus lever videre i kraft af søstrene Sørensen og kaskader af kunder fra nær og fjern.

Af journalist Tomas Skov

JÆGERSPRIS: Vejret har unægtelig været med søstrene Kira Fro Sørensen og Maja Gry Sørensen, der åbnede for Jægerspris Is fredag 28. marts.

Siden har der i åbningstiden været pakket med ishungrende kunder foran boden, og søstrene har sammen med deres medarbejdere været fuldt beskæftiget med at bage vafler og lange is over disken til de umættelige køer af forårskåde kunder.

– Det var lidt mere overvældende, end vi havde regnet med, siger Maja, der selv er tidligere pædagog, mens Kira har et par års erfaring fra Poulsen Is tidligere i sit liv.

Debutten blev ikke lettere af, at de bestilte frysere var forsinkede og først ankom onsdag aften inden åbningen fredag.

– Vi troede, vi skulle have tid til at gå og øve os, men det nåede vi slet ikke. Men heldigvis har folk været tålmodige og taget det med højt humør, fortsætter Maja.

Natarbejde
Søstrene har været godt hjulpet af personalet, hvoraf ni er fortsat fra sidste sæson.

– De har virkelig givet den gas. Vi havde slet ikke kunnet klare det selv. På åbningsdagen stod vi fem og ekspederede, og vi fik hjælp af en kunde, der stod i kassen i to timer. Det har været fuldstændigt vildt – og samtidig en verden, jeg ikke vidste noget om inden, griner Maja, der endnu ikke er gået tidligere hjem end kl. 22 om aftenen.

– I går blev den over midnat, så det er nogle lidt andre arbejdstider end som pædagog. Der er så meget at lære, men jeg kan godt lide det. Man skal have skabt sig nogle systemer og være på forkant. Det kan godt være, jeg arbejder 15 timer i døgnet, men det er i hvert fald det rigtige valg for mig, siger branchens nye ispige.

På den sene arbejdsdag lykkedes det hende at bage 750 vafler, og i dag skal hun bage yderligere 500, inden Kira skal hente unger omkring senest kl. 16:30.

– Vi solgte vel 400 vafler i går. Vagn har sagt, at man skal have 1000 vafler til weekenden, fortæller Maja med henvisning til den nærværende hjælp fra den tidligere ejer.

Opskriften på vaffeldejen er hemmelig, så Maja laver den selv, men hun ser frem til at andre bliver lært op i at bage vaflerne, så de får mere fleksibilitet i arbejdsfordelingen.

Alle har hjulpet
Samtidig bliver det en hjælp, når kælderrummet er klar, så opvasken kan rykke nedenunder.

– Man kan ikke have vasken fyldt, når der skal laves syv milkshakes, konstaterer Maja, der sender en taknemmelig tanke til alle, der har bakket op.

– De unge, der har været her i de tidligere år siger, at det godt nok har været vildt i år. Samtidig har vi fået hjælp af forældre, familie og venner og de tidligere ejere. Alle er blevet inddraget, og vi har fået fantastisk opbakning fra kunderne og så mange blomster og vin fra butiksjere fra hele Sjælland, siger hun.

Poulsen Is er netop åbnet, og det hjælper antageligt lidt på kundetrykket hos Jægerspris Is.

Denne fredag formiddag er forberedelserne atter i gang i isboden, hvor Kira har pisket guf og nu går rundt med blomster og fylder op med frisk vand til hundene.

Søstrene har gjort en ekstra indsats ud af blomster og stemningsskabende skilte omkring boden.

– Folk går rundt og læser på skiltene og tallerkenerne med citater på. Det er så hyggeligt. Vi har også børneskamler, så ungerne kan følge med, når der bliver lavet is, fortæller Maja.

Traditioner består
Søstrene har også introduceret god kaffe i en række varianter, som de har fået meget positiv respons på.

– Ikke mindst vores blandinger af is og kaffe er populære, fortsærre hun.

Den gamle aftale med friskolen fortsætter med de nye ejere. Aftalen består i, at skolen giver is til alle 150 elever, hvilket skete sidste mandag, og Jægerspris Is så eleverne en is, når de starter i skole efter sommerferien.

– Vi kan så også have vores kunder til at sidde i solsiden ovre hos dem, fortæller Maja.

Mange andre gamle traditioner består også. Det ligger stadig fast, at hos Jægerspris Is bruger man udelukkende hindbærmarmelade, mens de hos Poulsen Is altid har brugt jordbærmarmelade.

– Jeg kan godt lide traditionerne. Jeg tror, at min vaffelkegle er tilbage fra Åges tid. Man har bibeholdt det, der fungerer, siger ispigen i den over 100 år gamle isbod.

Søstrene har fundet en regnskabsbog fra Is-Svend, der går tilbage til 1952. Der fremgår det, at han solgte is året rundt, og at han solgte for 73 kroner 2. januar i 1952. – I hele januar 52 solgte han for 2.072 kroner. Det var virkelig mange penge dengang. Vi er en by, der godt kan lide is, griner Maja Fro Sørensen.

Andre artikler fra denne uge

Gymnaster på avisruten


Af journalist Tomas Skov JÆGERSPRIS: En af Jægerspris Gymnastikforenings store stoltheder er opvisningsholdet Gym Hunters, der senest blev udtaget til

Læs mere »