Hvor længe kan vi bekæmpe oversvømmelser med små lokale løsninger?

Hvor længe kan vi bekæmpe oversvømmelser med små lokale løsninger?

Læserbrev

Af Søren Weimann,
Formand for Klima, Natur og Energi og byrådsmedlem for Radikale Venstre

Tirsdag den 14. maj skal udvalget Klima, Natur og Energi tage stilling til ekspropriation i forbindelse med kystsikringen ved Hyllingeriis. Det er mere end ti år siden Bodil hærgede og tydeliggjorde behovet for kystsikringen. Det har været en lang og hård kamp, og der er en længere række kystsikringsprojekter undervejs – i Kulhuse, Frederikssund Midtby, snart også Kignæs og vi kunne blive ved.

Men giver det mening, at vi fortsætter med “de små plastre” i kampen mod højere vandstande og mere ekstremt vejr?

Er det ikke på tide, at vi for samlet kommunerne omkring vores to fjorde og skubber godt og grundigt til staten for at finde en mere effektiv og varig løsning?

En enkelt regional løsning, som sikrer alle områder omkring de to fjorde, er oplagt. Den kunne være mulig mellem Hundested og Rørvig med et stort skot, der kun lukkes, når uvejret truer og vi kan se, at oversvømmelserne er på vej.

Men vi er også nødt til at tænke grundigt over konsekvenserne af sådan løsning. Hvad sker der med vores værdifulde natur, hvis strandengene ikke oversvømmes så ofte, og hvordan påvirker det iltningen af fjordene, hvis vi lukker af, netop når iltningen af fjordvandet er størst?

Der er både en umiddelbart oplagt løsning, men også bekymringer, der skal tage meget alvorligt. Derfor har vi i Frederikssund Radikale Venstre taget initiativ til at invitere bl.a. den tværkommunale borgergruppe Fjordgruppen og DN til debat om emnet. Alle udvalgsmedlemmer for udvalg med klimatilpasning som område i kommunerne rundt om de to fjorde er særligt inviterede.

Kom i Elværket, Frederikssund mandag den 27. maj kl.19:30 og deltag i debatten.

Andre artikler fra denne uge