Chefs Cottage and garden café er garant for økologisk mad lavet fra bunden og serveret i idylliske rammer.
Af journalist Tomas Skov
FERSLEV: Susanne Haakonsson holder fri, når hun ikke har bestillinger, og så bliver det typisk til et par ugers ferie i september, når havecaféen i Ferslev lukker fra 31. august og frem til 1. maj. Hun holder dog i øvrigt åbent hele året, for selv om havecaféen holder vinterlukket, så kan man fortrække til pejsestuen, der kan rumme op til 14 spisende gæster i hendes private hjem.
Så der er aktivitet i den engelsk inspirerede café året rundt, hvor Susanne Haakonsson primært lever af catering til selskaber, men også har fast søndagsbrunch hele sommeren og i øvrigt større og mindre selskaber i den knap 3.000 kvadratmeter store have.
– Udenfor er det kun antallet af stole, der sætter grænsen. Jeg har fast 20 pladser, men kan sagtens have 50 spisende gæster, fortæller restauratøren.
Tilbage for fuld kraft
Susanne Haakonsson drev tidligere Chefs Café på gågaden i Frederikssund gennem ti år. Hun blev imidlertid opsagt under corona-epidemien, hvorefter hun åbnede spisested i sit eget hjem i 2022. Nye regler gjorde det nemlig nemmere fra 2021 at drive kommercielt køkken i sit eget hjem. Susanne Haakonsson har derfor køkkenet eksklusivt til eget brug i dagtimerne fra kl. 8.00 til 15.30.
– Men min mand er kok, så han kender udmærket reglerne, siger indehaveren.
Chefs Cottage and garden café gik allerede fra starten så godt, at Susanne Haakonsson arbejdede sig til en frossen skulder, hvilket satte hende ud af spillet i store dele af 2023. Nu er hun imidlertid tilbage for næsten fuld kraft, og der er igen masser af aktivitet i køkkenet i Kirkegade 22. Hun bager sit eget brød og laver retter til kortet. Hun bestiller varer hjem og sørger for både rengøring og administration.
– Der er meget, når man er alene om det, siger restauratøren, der ikke kunne drømme om at lave andet.
Gæsten bestemmer
– Det er tilfredsstillelsen ved at lave det, som jeg gerne vil. Alt er hundrede procent økologisk og lavet fra bunden, og jeg føler, at jeg kan give en bedre service over for gæsterne, når jeg bare er mig selv. Mit job er at lave, hvad kunderne ønsker, så godt som overhovedet muligt. Det er gæsten, der bestemmer, hvis nogen ønsker retten uden hvidløg, jamen så bliver det uden hvidløg, hvor jeg stadig sørger for, at det smager godt, understreger hun.
Nu glæder Susanne Haakonsson sig til en god sommer i den stemningsfulde havecafé. Man skal altid bestille bord, men det betyder ikke, at hun ikke kan tilgodese de tilfældige cykelturister, der lægger vejen forbi i åbningstiden.
– Er jeg hjemme i åbningstiden, så skal jeg nok klare kaffe og kage. Det tager ikke lang tid at lave en roulade, siger caféejeren.