Gode råd til at mindske miljøbelastningen

Gode råd til at mindske miljøbelastningen

På Plastikviden.dk har Miljøstyrelsen samlet viden og forbrugerinformation om plastik. 

FORBRUG: Man kan mindske miljøbelastningen fra plastik – og fra andre produkter – ved at træffe bevidste valg, når man køber, bruger og kasserer plastikprodukter. 

Det kan man blandt andet læse på plastikviden.dk, der har samlet en række gode råd til forskellige typer produkter. 

Bæreposer: Genbrug din plastikbærepose fra supermarkedet mange gange i stedet for at købe en ny hver gang. Når den begynder at være for slidt, kan du bruge den som skraldepose.

Opbevaring af madrester: Du kan nedsætte din affaldsmængde, hvis du lægger dine madrester i en tætlukket fødevarebeholder, der kan genbruges igen og igen i stedet for i en frysepose.

Drikkedunk: Tag en drikkedunk med i stedet for at købe vand på flaske. En drikkedunk er egnet til at blive vasket og genbrugt.

Papkopper: Hvis du gerne vil minimere mængden af plastikaffald, kan du tage din egen genbrugs termokop med, når du køber en kop kaffe.

Papkrus er beklædt indvendigt med plastiktypen polyethylen, PE. Hvis papkopper ender sammen med komposteringsaffald eller i naturen, vil pappet blive nedbrudt, mens plastikken vil ende som mikroplast, som dermed forurener omgivelserne.

Kosmetiske produkter: En del hårprodukter, make-up og skrubbecreme på det danske marked indeholder mikroplastik. 

Hvis du som forbruger vil undgå mikroplastik tilsat kosmetiske produkter, kan du vælge produkter med Blomsten eller Svanen, da kosmetiske produkter med disse miljømærker ikke må indeholde mikroplastik.

Tøj: Plastik findes blandt andet i regntøj, fleecetrøjer og nylonstrømper. Vælg tøj i naturmaterialer, hvis du gerne vil undgå at udlede mikroplastik fra dit tøj.

Hver gang vi vasker tøj med plastik, udledes der mikrofibre fra tøjet. Mikrofibrene hører i kategorien mikroplastik. I Danmark fanger vores rensningsanlæg dog 99,7 procent af al mikroplastik, der skyldes ud.

Cigaretter: Cigaretskodder er lavet af plastik. De er den type affald, som stykvis oftest findes på strandene.

Hvis du som ryger gerne vil undgå at sprede plastik, så smid dit skod i et askebæger. Det sparer samtidig penge til oprydning og reducerer spredning af giftstoffer fra cigaretskodder i naturen.

Fyrværkeri: Fyrværkeri indeholder oftest plastik. Tit handler det om små plastikskiver, mærkater og i nogle tilfælde beholderen til krudtet. Vi spreder derfor en stor mængde mikroplast nytårsaften.På nuværende tidspunkt er det svært at finde fyrværkeri uden plastik. Du kan begrænse spredningen ved at begrænse brugen af fyrværkeri og ved kun at fyre fyrværkeri af i tilladte perioder. Konfettirør: Konfettirør
indeholder ofte store mæng-
der af glimmer, som tit er fremstillet af plastik.

Du kan undgå spredning af plastik fra konfettirør ved kun at bruge konfettirør indendørs, hvor det lettere kan opsamles og smides ud. Husk dog at tjekke, at det er lavet til indendørs brug.

Andre artikler fra denne uge