Traditionen om mortensaften går så langt tilbage, at den er blevet noget rod – og det går så ud over ænderne.
Af journalist Tomas Skov
HORNSHERRED: Årene slider på os alle sammen, men århundrederne slider i særlig grad på traditionerne, som med tiden gradvist forvanskes til ukendelighed.
Et udmærket eksempel på dette fænomen er mortensaften, som vi fejrer 10. november, selv om anledningen til traditionen egentlig går helt tilbage til Martin af Tours’ begravelse i netop Tours i det herrens år 387 efter vor tidsregning – vel at mærke 11. november.
Navnet Martin er på nordisk blevet til Morten med tilnavnet Bisp. Ifølge den velkendte legende gemte den fromme Morten Bisp sig i en gåsesti, da han ud af ren ydmyghed ikke ville udævnes til biskop.
Gæssenes skræppen forrådte ham imidlertid, og det fik den logiske konsekvens i eftertiden, at alle gæs tilsyneladende skulle straffes, fordi nogle enkelte gæs havde forrådt den fromme i gåsestien.
Snedige sataner
Siden har vi aflivet og spist de sagesløse fjerkræ i hobetal på mortensaften. Imidlertid er det på et tidspunkt i den nyere historie lykkedes gæssene at sende aben videre til ænderne, der nu af helt uigennemskuelige årsager må lide døden i tusindvis i november.
Mortensgås var angiveligt en kendt spise i Danmark i 1700-tallet, hvilket fremgår af et spisereglement fra et lollandsk hospital, der dikterer gåsesteg hver mortensaften.
Inden for de sidste 300 år er det altså tilsyneladende lykkedes for de hårdt plagede gæs med megen snilde at sende Sorteper videre til ænderne, der derned ikke bare lider under juletraditionen men altså også i måneden forinden.
Op til mortensaften sælges omkring 600.000 ænder mod et par tusinde gæs, så strategien er i høj grad lykkedes for sidstnævnte. Meget tyder altså på, at en stor del af familien Danmark får and på tallerkenen søndag 10. november, selv om man naturligvis ikke kan udelukke, at en del af de indkøbte ænder i virkeligheden er erhvervet i god tid inden julemiddagen halvandet måned senere. Uanset årsagen er det dårligt nyt for ænderne.