FREDERIKSSUND KOMMUNE: Johan Gaunitz stillede følgende spørgsmål til formand for Plan og teknik, Kirsten Weiland:
– Jeg har set lyset. Ikke her i Kulhuse, men inde i Frederikssund by, Langt før det nu bliver mørkt ude, tændes gadebelysningen – og langt efter det er lyst om morgenen, så stråler åbenbart gadebelysningen for fuld skrue.
– Kommunen har jo tidligere fået kritik for at slukke gadebelysningen i den mørke tid, men at den nu er tændt, selv om det er lyst og klart udenfor, er vel ikke en slags kompensation for dette.
– Når borgerne opfordres til at spare på såvel vand som strøm synes jeg, at kommunen også bør foregå med godt eksempel ved at lade gadebelysningen være slukket, når det er naturligt, og gratis, lys over gader og stræder.
– Findes der nogen relevant forklaring, spurgte Johan Gaunitz.
Styres via ure
Formand for Plan og teknik, Kirsten Weiland, svarede følgende:
– Når man om sommeren i de lyseste måneder oplever, at lyset er tændt før det er mørkt, så er årsagen, at gadelyset er sat til at tænde 15 minutter efter solnedgang og slukke 15 minutter før solopgang.
Gadelyset styres i kommunen via ure i tændskabene.
– Her om sommeren kunne man eventuelt vælge at lave en indstilliing på urene til 30 minutter – i stedet for de 15 minutter.
– Det vurderes dog, at besparelsen er minimal, da det kun drejer sig om en kort periode og få veje i kommunen. På veje med natslukning er lyset ikke tændt om morgenen, forklarede udvalgsformanden.
Administrationen vil dog undersøge, om det er muligt at ændre tidsintervallet til næste år via en programmering, således at en tekniker ikke skal ud til samtlige tændskabe for at foretage ændringen.
Hvis man har oplevet en større difference på tænding end 15 minutter, så må man gerne fortælle kommunen, hvilke veje og tidspunktet, man har oplevet, at lyset var uhensigtsmæssigt tændt.