JÆGERSPRIS: Den 23. januar fortæller en af landets mest vidende bronzealdereksperter, Nationalmuseets Flemming Kaul, om de mærkværdige hellige sten med tegn, som kun er fundet i området omkring Roskilde fjord. For nylig dukkede endnu en håndtegnssten op.
På Frederikssund Museum, Færgegården kan man høre om bronzealderkult og datidens forbindelser over fjorden i forbindelse med foredraget.
På Færgegården kan man se fire ”håndtegnssten”, der er fundet i bronzealderkulthuset ved Venslev. Håndtegnsmotivet med underarm, udspredt håndflade og fire streger over fingrene er helt særligt for det nordsjællandske fjordområde.
Men hvilken betydning havde de for bronzealderfolket i området? Fortolkningerne er mange, svarene få.
I forbindelse med åbningen af mini-udstillingen ”Forbundet” har museet haft et øget fokus på forskellige forbindelser over fjorden gennem tiderne. Både de faste og de mere abstrakte.
Håndtegnsstenene hører til én af de mere abstrakte. For hvorfor er der så mange af dem netop her omkring fjorden? Og hvad fortæller de mon om de forbindelser, der var over fjorden i bronzealderen?
Umiddelbart før åbningen af ”Forbundet” blev der i efteråret 2019 fundet endnu en håndtegnssten. Det er den 11. i rækken, som er fundet i området omkring Roskilde Fjord.
Den nyeste er fundet ved Ejby og den skiller sig ud ved, at den også har skåltegn.
Seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet Flemming Kaul vil fortælle om de særegne håndtegnssten og kulthusene fra bronzealderen, samt hvad man egentlig forestillede sig om livet efter døden.
Ud over de fire sten i udstillingen, kan man også opleve en kopi af bronzealderkulthuset og håndtegnene i museets have.