Lejre Kommune forklarer, hvordan tallene hænger sammen.
LEJRE KOMMUNE: Siden november 2023 har Lejre Kommune udstedt såkaldte fritvalgsbeviser til borgere, som ønsker et privat alternativ til den kommunale hjemmepleje.
Fritvalgsbeviserne giver borgerne mulighed for selv at indgå en aftale med et privat firma om praktisk hjælp i hjemmet. Desværre er det meget svært for borgerne at finde et firma, som vil påtage sig opgaven til den pris, som står på beviset.
Tillid til tallene
Det betyder, at borgerne i øjeblikket ikke reelt har et frit valg, og det ærgrer Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup.
– Som Venstreborgmester havde jeg selvsagt meget gerne set, at vi kunne tilbyde borgerne det frie valg. Men vi bestemmer ikke selv taksten på fritvalgsbeviserne. Loven dikterer, hvordan taksten skal udregnes, og KL har sammen med revisionsfirmaet BDO udarbejdet en detaljeret vejledning, som vi følger, siger hun og tilføjer:
– Nogle har spurgt, om Lejre Kommune bevidst arbejder med en kunstig lav takst, og om der er tale om en spareøvelse. Det er naturligvis ikke tilfældet. Jeg håber, at vi ved at lægge vores beregninger åbent frem kan få skabt tillid til tallene. Og i øvrigt er der ingen besparelse i at holde opgaven på kommunens hænder.
Det siger reglerne
Reglerne om beregningsgrundlaget er fastsat i § 4 i bekendtgørelse 2013-03-26 nr. 344 om frit valg af leverandør af hjemmehjælp og fritvalgsbevis.
Taksten på fritvalgsbeviset skal svare til Lejre Kommunes egne omkostninger ved at levere hjemmepleje. Det betyder også, at Lejre Kommune ikke blot kan hæve taksten, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at byde ind; det vil være i strid med bekendtgørelsen.
Se mere om beregningen og de konkrete tal på www.lejre.dk.
/TS