– Folketing og Amalienborg bør flyttes til højtliggende egne i Midtsjælland

– Folketing og Amalienborg bør flyttes til højtliggende egne i Midtsjælland
Den 16 -årige Lenore Schøth Bechmann fra Frederikssund Gymnasium holdt den ene af tre festtaler til Frederikssund Klimaforening. Foto: Ole V Wagner

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Så bombastisk refererede Ejvind Larsen, tidligere chefredaktør for Dagbladet Information, de konklusioner, der på det seneste har lydt om klimasituationen fra en enig forskerstand.

FREDERIKSSUND KOMMUNE: Alligevel havde Frederikssund Klimaforening indbudt til en stor jubilæumsfest i Frederikssund Præstegård i anledning af foreningens 10-års jubilæum. Der deltog henved 80 mennesker i alle aldre og fra alle samfundslag.

– Vi kan på en måde sammenligne situationen i dag, med dengang Berlinmuren faldt, sagde Ane Wraae Nielsen, formand for foreningen. Dengang festede man også på livet løs, selvom hele den kendte verden var styrtet sammen. Men pludselig oplevede man en frihed til at opbygge en ny og bedre tilværelse.

– Vores Berlinmur er forestillingen om, at vi bare kan fortsætte den massive udledning af CO2. Den ide er kollapset, og i dag er befolkningen klar over, at det med klimaforandringer ikke bare er en teori, men reelle fakta, fortsatte hun, 

– Det betyder, at vi nu kan holde igen med dommedagsprofetierne og i stedet samle kræfterne om at handle på udfordringerne. Og det er dét, vi fejrer. 

Og hvad andet end champagne og kransekager kan man være bekendt at servere ved sådan en begivenhed. Foreningen havde allieret sig med de cirka 40 gymnasieelever, der havde meldt sig til festen, og hjalp med at servere champagne i præstegårdens lokaler. 

Foreningen havde indbudt tre festtalere, med tre vidt forskellige baggrunde. Den første var Lenore Schøth Bechmann, 16 år og formand for miljørådet på Frederikssund Gymnasium. Hun blev glad, da hun opdagede at der i kommunen fandtes en klimaforening, som havde gang i ambitiøse projekter.

– Ellers var det svært at se, at de voksne tager klimaforandringerne særlig alvorligt, sagde hun. Man må i mange år have vidst, at deres egne børns fremtid var truet – og så gjorde man alligevel ikke noget! Men for os unge er det det allerstørste problem overhovedet. Det kan slet ikke sammenlignes med noget andet.  Det sidste kunne Frederik Roland Sandby bekræfte. Han var blandt initiativtagerne til Den Grønne Studenterbevægelse, som har stået bag de store klimademonstrationer i København. Her mødtes blandt andet 40.000 unge foran Christiansborg Slotsplads med det ultimative krav til politikerne, at de skal skabe en klimapolitik, der kan sikre, at der også blev en fremtid til de unge. 

– Jeg havde egentlig holdt mig helt uden for det politiske liv. Jeg var godt i gang med et geografistudie, og havde egentlig regnet med et stille liv som geografilærer på et gymnasium. En dag holdt universitetet et seminar om klimaforandringer. Jeg var havnet i en gruppe med seks kvinder, der alle  fortalte, at de havde besluttet ikke at sætte børn i verden, fordi klimaforandringerne ville blive så omfattende. 

Frederik Roland Sandby fortalte også, at han havde mødt Frederikssund Klimaforening flere gange, og det var fantastisk positivt at se, at en lille forening kunne udrette så meget. 

Filmklip
Frederikssund Klimaforening havde til lejligheden sammenklippet nogle af de filmoptagelser, man havde lavet fra foreningens forskellige arrangementer. 

Stærkest stod nok en utrættelig Jesper Theilgaard, der flere gange har udlagt teksten for borgerne i Frederikssund, og som bestemt ikke lagde fingrene imellem. Hans hovedbudskab er, at vi har redskaberne. Vi har de midler, der skal til for at imødegå klimaforandringerne. 

Aftenens sidste indslag var den 85-årige tidligere chefredaktør fra Dagbladet Information Ejvind Larsen. Han havde hæftet sig ved Frederikssunds gamle byvåben, der som hovedmotiv har en jagtfalk.

– Når den styrtdykker efter et bytte, sker det med op mod 390 kilometer i timen, sagde en veloplagt festtaler. Det er nogenlunde den fart som Frederikssund Klimaforening fremturer med ude i verden.

Det var dog ikke alt, der var lige godt, og det skortede heller ikke på udfald mod de siddende politikere.

– Deres katastrofale idé om fortsat vækst, kræver, at vi ødelægger vores klode. Skal vi virkelig det. Tænk, at de møder naturvidenskabens uangribelige konklusioner med en modargumentation om, at det er økonomisk uforsvarligt at redde kloden.[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”41469″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge