JÆGERSPRIS: Bådebygger, skibstømrer og åle-blusser Niels Vinther har levet et langt liv i tæt samspil med fjorden. Torsdag den 26. april er han og hans fortælling hovedpersonen, når Frederikssund Museum, Færgegården, på Færgelundsvej inviterer til ’Fjordtalk’ om samspillet mellem menneske og fjord – og om hvordan det forandrer sig.
Det er en aften for omkring 10 år siden – før det blev ulovligt at blusse ål i fjorden. Niels er på en af sine sidste ture med ålejern og blusselygte i den fladbundede pram, som han selv har bygget.
I mere end et halvt århundrede er han taget på disse ture i fjordens nattemørke.
I ny og næ træder han ud i vandet og bevæger sig i takt med naturen, hvor ålene uforstyrret af hans bevægelser færdes i søgen efter føde.
For første gang møder han i vandkanten denne sommernat en betjent. ”Hvad laver du?” spørger betjenten.
Niels fortæller, at han er i gang med at fange ål. Betjenten ser på blusselygten og siger: ”Vi har fået flere indberetninger om noget ufo-lignede ved fjordkanten”.
Niels Vinthers oplevelse kunne næppe have forekommet 50 år tidligere. Fjordens rolle som afgørende fødekilde er i dag et historisk fænomen, hvor flere har et mere lystpræget og rekreativt forhold til fjorden.
Fortidens livsnødvendige fiskerjoller er erstattet af lystbåde og kajakker. Niels’ sidste tur på fjorden, der fungerede meditativt for ham, var også mere præget af lyst end nød.
Alligevel oplever han, at der er opstået en splittelse mellem menneske og historie i naturen omkring fjorden.
Frederikssund er både som by og område kendetegnet ved fjorden, der gennem historien har haft en afgørende rolle for livet omkring den.
Denne fjordtalk vil kredse deltagerne ind på den (fjord-)historie, som risikerer at gå tabt, hvis vi ikke aktivt fortæller historien om menneske og fjord.
En fjordtalk er en snak om ”menneske og fjord”, som også er navnet på Frederikssund Museums permanente udstilling. Gennem samtale kommer man tættere på forholdet mellem de to.
Niels Vinther er forhenværende bådebygger og skibstømrer, uddannet ved A/S Frederikssund Skibsværft i 1963. Han har det meste af sin barndom og hele sit voksne liv levet i tæt relation til fjorden i Frederikssund.
Tid, pris og sted: Den 26. april, klokken 19:00 til 20:30. 60 kroner inklusiv entré til museet. Billetter købes i museets butik eller på billetto.dk.
Foto: Museumskoncernen ROMU