JÆGERSPRIS: Onsdg den 20. september får Historisk Forening i Jægerspris besøg af forfatteren Mette Egede Marboe, der i Rejsestalden – med baggrund i ”Birgits bog” – blandt andet fortæller om Strandgården under krigens tid.
Bogen er skrevet på baggrund af 13 ringbind med breve, billeder, kalenderblade og noter, som Mette Egede Marboe har arvet fra sin mor.
Her kan man blandt læse om Strandgårdsgruppen:
– ”Familien sad bænket om bordet ved bryllupsfrokosten, da nogle ”skumle” snavsede gutter ankom til Strandgården for at tale med Skipper. De havde en hilsen, fra en fælles bekendt i Holbæk.
Faderen kunne ikke så godt forlade selskabet, lige midt i frokosten, så de blev henvist til køkkenet, hvor de blev rigt beværtet med rester fra festens frokostbord.
De havde været på flugt i 3 dage, så de var godt sultne. Efter at de havde spist, men før de blev vasket og soigneret lidt, spurgte moderen om deres navne. Hun fik ikke rigtig noget svar og sagde hurtigt, ”så kalder vi jer for 65 og 66”, så det blev deres kaldenavne under resten af besættelsestiden.
Langt senere, hørte de om hvordan de var flygtet fra Holbæk, efter en nedkastning ved Sønderstrup sæbefabrik, som gik helt galt den 25. okt. 1944. De havde begge været tilknyttet en modstandsgruppe i Holbæk, som var blevet optrevlet af Schalburgfolk. Deres mål var at komme til Sverige, og de havde fået et tip om, at de kunne finde ly og hjælp på Strandgården.
Der kom også andre til, dette efterår – Frede fra Holbæk, Jens og Svend fra Slagelse. ”Strandgårdsgruppen” blev en mere organiseret gruppe. En gruppe som udover at give ly for folk der gik under jorden, og jøder på flugt, også deltog i våbennedkastninger og sabotagevirksomhed”.