Energiselskab i den nordlige del af Lejre kommune

Energiselskab i den nordlige del af Lejre kommune

LÆSERBREV

Af Inga Steffensen
Tømmergården 6
og Stig Olsen
Karlebyvej 29
4070 Kirke Hyllinge

Tænk, hvis landmændene også kan/vil være medleverandører til vores fælles energiforsyning.

De sørger for, at vi har mad på bordet til de fleste af de måltider, vi indtager. Måske kan de også ved hjælp af deres produktion og jord bidrage til levering at energi til opvarmning og elproduktion.

Initiativgruppen for etablering af et nyt energifællesskab i den nordlige del af Lejre kommune har holdt møde og havde mange tanker og ideer om vindmøller, solceller, termonet, jordvarme, biogasanlæg mm.

Lejre kommune er en landkommune med mange ressourcer i form af drikkevand, skovdrift, landbrugsdrift som i den nye verden er medskabende af energi til den grønne omstilling.

Der har i de seneste år spiret mange gode lokale store og små initiativer til at bidrage til den grønne omstilling.

Skal de ambitiøse klimamål nås, er den lokale energiproduktion en hel afgørende brik i løsningen. I lyset af den sikkerhedspolitiske udvikling og det fremtidige ønske om i højere grad at decentralisere landets energiproduktion, har den lokale energiproduktion blot fået en øget aktualitet.

Der er fra EU skabt rammer og muligheder for lokale energifællesskaber.

Flere fremsynede kommuner har grebet denne bold og er nu gået i gang med at undersøge og løse de forhandlingsmæssige udfordringer der umiddelbart ligger i vejen for energifælleskabets etablering.

Initiativgruppen ser energifælleskabet som supplerende ramme om de mange gode lokale initiativer store som små, der sikrer at løsningerne kommer de mange til gode og derigennem forhåbentlig også en større accept af den nødvendige ændrede anvendelse af vores natur.

Som vi ser fremtiden, kan etableringen af et energifælleskab blive særlig stærkt og meningsfyldt ved et koordineret samarbejde mellem kommune lokale initiativer. Målet er indlysende klart at blive en model for fremtidige energifælleskaber i Lejre eller andre kommuner.

Vi ser et stort potentiale for, at vi Lejr borgere kan være medejere i fællesskabet, at Lejre kommune også er medejere og en vigtig del af fællesskabet.

Tiden kan betegnes som den perfekte storm, det er nu vi skal handle!

Gruppen arbejder på at få et møde med Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal Udvikling, hvor vi gerne vil fremlægge vores tanker og ideer.

Mange borgere støtter op om projektet, og bylaugene i Biltris og Sæby er med i arbejdsgruppen og følger processen positivt.

Vi har modtaget rådgivning af Ulrik Jørgensen, Civ.ing PhD, forsker og rådgiver, der har skrevet Håndbogen for energifælleskaber.

Læserbreve

Andre artikler fra denne uge