Det er en god idé at planlægge sin have lidt anderledes, når vinteren er mere våd end frossen. Render og regnbede er geniale til haven i en tid med meget nedbør, lyder rådet fra DN, Danmarks Naturfredningsforening.
NATUREN: Det er nok de færreste, der synes, det er fedt med mudder og pladder i haven. Især denne vinter, hvor vi får rigtig meget nedbør. Det kan være svært at bruge sin have, når den mudrer til.
Derfor er det en god idé at planlægge sin have lidt anderledes – på en måde der går hånd i hånd med mere nedbør. I følge DMI’s prognoser vil vi få meget mere regn i fremtiden, og derfor vil en klimatilpasning af vores haver gavne både naturen og samvittigheden.
Lav render og regnbede i haven
Der er råd for problematikken med både mudrede plæner og oversvømmede veje.
Særligt hvis man har en grund, der hælder lidt. Så kan man nemlig benytte sig af sin haves topografi og anlægge et regnbed i den lavest liggende del af din have.
– Hvis man vil lave nedløb fra tagrender, så de ikke er tilsluttet kloakken, kan man også lave nedsivning ved hjælp af regnbede. Det kan dog godt være, at man skal hjælpe vandet lidt på vej med render eller lignende, fortæller Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.
– Leder man vandet direkte fra taget hen i et regnbed, så bliver man nødt til at lave render, så haven ikke oversvømmes. Heldigvis kan sådan nogle vandrender blive ret flotte, og så er de sjove for både børn og voksne at soppe i,
Har man faskiner i haven, som er en slags midlertidig regnvandsbeholder, så kan man også bruge regnbede som en mellemstation.
Her kan man give regnvandet lov til at skabe variation og levesteder for dyr og planter, der ellers kan være svære at have i en parcelhushave.
– Det kan for eksempel være forskellige padder, der holder meget af fugtige hjørner og kroge, forklarer Majken Sundahl.
Regler og rammer
Inden man begynder at omlægge sin have, så er det vigtigt at undersøge regler og rammer med kommunen.
Derudover skal man altid anlægge bede med regnvand mindst fem meter fra huset, særligt hvis man har en kælder.
Sådan laver man et regnbed i sin have:
Start med at grave muldlaget af og gem det til senere.
Under muldlaget ligger råjorden. Fjern cirka 20 cm. Man skal løsne den underliggende jord for at få den drænende effekt. Udskift råjorden med en blanding af muld og sand.
Brug den bortgravede råjord til at lave kanter rundt om bedet.
Læg muldlaget tilbage i regnbedet. Bland det med en god portion sand.
Nu kan man tilplante regnbedet. Det er en god idé, at vente med at lede regnvand direkte til området, indtil planterne er godt etableret.
Hvis man har meget leret jord, kan et regnbed ikke klare nedsivning alene. Der skal man kombinere med faskiner.
Planter til det fugtige bed
Der findes flere forskellige planter, som er robuste nok til at stå i regnbed:
– Jeg vil anbefale planter som star, for eksempel stiv star, som er en stor tueformet halvgræs, der kan blive ret stor og flot.
Derudover er der hjortetrøst, som er en høj staude med lille blomster, den er meget populær hos både bier og sommerfugle.
Der er også rød kornel, som er en hårdfør busk med bær, som er utrolig populære hos fugle, fortæller Majken Sundahl og fortsætter:
– Disse planter kan man finde i naturen – og de har en værdi for dyrene i haven. Man man må naturligvis ikke opgrave planter fra søer og moser i naturen.
Irisplanter kan også bruges. Særligt den gule eller sibiriske. De blomstrer begge med flotte blomster og er meget hårdføre.