DEBAT: Den mere og mere skæve kommune

DEBAT: Den mere og mere skæve kommune

LÆSERBREV
Af Ole Peltola
Muslingevej 7, 3630 Jægerspris

 

Jeg tror ikke, at kommunens borgere er mere skæve end borgere i andre kommuner, men jeg mener at vi har en af de mest skæve kommuner i landet.
Med fjorden som “grænse” er fordelingen af goder klart vredet til fordel for den østlige del, mens den vestlige del (Hornsherred) må nøjes med at ligge og se køn ud – måske med et vandland lige ved den bedste strandkant?
Det er cirka på det plan, de kommunale tanker ligger i forhold til planlægning og udbygning af kommunens vestlige del.
Borgmesteren forsøger at give militæret skylden. Sikkert er det også at militæret har noget at skulle have sagt, men at bremse planlægningen og udbygningen af hele den vestlige del af kommunen, kan man næppe give militæret ansvaret for.
Og nu kommer den nye bro. Det vil klart forbedre passagen over fjorden, men samtidig er det næsten som at få drysset salt i såret, for passagen over fjorden er mest nødvendig for borgerne vest for fjorden. Hvis faciliteterne havde været ligeligt fordelt, så var kravet om “broskat” ens for os alle, men nu bliver det borgerne i vest, som kommer til at betale gildet.
Derfor bliver Kronprinsesse Mary også indblandet i den lokale valgkamp, da broen nærmest er blevet politikernes alibi for at alle faciliteterne sagtens kan ligge i øst. Derfor har de meget konsekvent udarbejdet nul planer og afsat nul kroner til udbygning af den vestlige del af kommunen i den kommende valgperiode.
Surt for der bliver så meget hype omkring broens åbning, som man ellers vil kunne udnytte til at markedsføre sine udbygningsplaner, hvis man altså har nogle planer.
Rygtet siger at det er muligt at udbygge i Skuldelev, som ligger mindre end tre km fra den nye bro. Efter sigende ligger der kommunal jord i Skuldelev til 70-80 boliger. Det vil kunne give et tiltrængt løft for byen og den lokale skole, men der er sikkert tilsvarende muligheder for udbygning andre steder i vest også.
Få sat gang i udbygning af de små samfund – ikke med voldsomme udbygningsplaner og ikke med bygninger i 8 etagers højde – mindre kan bestemt gøre det. Men for de små samfunds sammenhængskraft. For skolen, for institutionen, for idrætsklubben, for Brugsen, for busdriften og for varmeværket, hvis et sådan eksisterer, men ikke mindst for de borgere, som har valgt at bo lidt mere ude på landet.
Hvor ville det dog være skønt med noget rettidig omhu i det nye byråd og noget respekt omkring mangfoldigheden. Netop styrken i mangfoldigheden var én af kommunens oprindelige værdier ved kommunesammenlægningen. Politikerne har desværre for længe siden lagt den værdi i glemmebogen.
Stem på politikere, som vil styrke mangfoldigheden i kommunen.

Andre artikler fra denne uge