Blød lykke

Blød lykke
Op til jul måtte Emilie Falk naturligvis lave skumfiduser med smag af risalamande.

Emilie Falk skaber overraskende og luftige smagsoplevelser med Gourmet Fidusen.

Af journalist Tomas Skov

EJBY: De første hjemmelavede skumfiduser kom til verden mellem Emilie Falks hænder for et års tid siden, efter hun havde fået en røremaskine til sin 40-års fødselsdag. Hun havde altid bagt kager men faldt over en opskrift på luksusskumfiduser med bourbon – og smagen og konsistensen kunne bare slet ikke sammenlignes med de døde skumfiduser fra supermarkedet.
Hun meldte sig til et julemarked og troppede op med 100 pakker med 12 forskellige smage – og de var udsolgt efter tre timer. Med endnu et julemarked i kalenderen investerede hun i dobbelt så stor røremaskine – og så skete det samme igen. Alt blev solgt inden for få timer.
Emilie Falk, der ellers driver et malerfirma med sin mand, fornemmede, at hun her havde fat på noget, hun var nødt til at forfølge. Næste skridt blev en Facebookside, og efterhånden begyndte Emilie Falk at sende pakker med skumfiduser rundt i landet. På det tidspunkt fremstillede hun stadig sine skumfiduser hjemme i køkkenet på Egevej i Ejby, men så skrev de fra Den Gamle Skole, hvor hun allerede havde set deres kontorlokaler.
– Jeg fik så øje på den gamle bygning og denne tidligere frokoststue for håndværkerne, mens de byggede om. Jeg kunne se, at det kunne blive rigtigt godt, fortæller iværksætteren, der rykkede ind med Gourmet Fidusen på Gammel Skolevej 5 den 1. juni.

Luft med smag
Smagen i skumfiduserne kan i princippet varieres i det uendelige, men blandt mange andre har Emilie Falk indtil videre frembragt fiduser med smag af jordbær, chokolade, vanilje, lakrids, chokomint, kaffe, browniekaramel, nøddelatte og citron. Hertil kommer de mere sæsonbetonede som fx risalamande, brunkage, æblegløgg og pumpkinspice.
– Jeg kalder det luft med smag. Om sommeren laver jeg så skumfiduser med smag af blåbær, hyldeblomst, æblekage, rabarbergrød eller regnbueis. Den er lidt svær, da den skal laves i tre lag, fortæller Emilie Falk, der for tiden arbejder med smage af pebermynte, champagne samt gin og tonic.
– Det kommer lidt i bølger. Jeg arbejder også på fiduser med smag af kransekage, som kan købes med champagnefidusen, fortsætter skumkvinden, der også har stået bag en aprilsnarfidus med tomatsuppesmag.

Drømmer større
Især de senere måneder kan hun kunnet mærke, at folk nu kender til eksistensen af hendes café og fidus-værksted, for de kommer i stigende grad forbi og samler skumfiduser op til gaver.
– Jeg har ikke alt på lager, men jeg laver på bestilling. Jeg har fx lige leveret 100 skumfiduser med champagnesmag til et bryllup, fortæller Emilie Falk, der også leverer til blandt andet fødselsdage, konfirmationer og bogreceptioner.
– Folk tænker kreativt og kan se, at jeg passer ind i mange sammenhænge, fortsætter hun.
Hendes produktionskapacitet ligger for tiden på 5-6 portioner om dagen, hvilket bliver til 40-60 pakker med fire i hver. Men Emilie Falk drømmer om en røremaskine på 20 liter i stedet for den nuværende på syv liter, så hun kan efterkomme endnu flere ordrer.
– Arbejdet er det samme, så det er enkelt at skalere op, konstaterer iværksætteren, der bruger omkring 20 timer om ugen i Gourmet Fidusen.

Skånsomt arbejde
Rytmen er typisk, at hun arbejder med sin mand i malerfirmaet fra kl. 6-11, spiser frokost, og så bevæger sig de 400 meter ned til Den Gamle Skole for at sætte gang i produktionen. Skumfiduser består grundlæggende kun af vand, sukker, glukosesirup og gelatine. Emilie koger sukkerlagen op, smelter gelatinen i mikrobølgeovnen og arbejder efterfølgende luft i sukkerlagen med røremaskinen. Herefter tilføjer hun smage og hælder resultatet på fade. Hver anden dag går med produktion, mens den modsatte er pakkedag.
– I malerarbejdet tager min mand sig af de tunge løft, men her i køkkenet vejer en pakke skumfiduser blot omkring 100 gram, så det er til at klare, smiler iværksætteren.
Parret har en plan om, at de begge skal lægge mere tid i Gourmet Fidusen, idet Emilie Falk fortsat skal producere, mens hendes mand skal sælge. Seneste udvikling er, at hun nu også skal levere til en café i Taastrup inden længe.
– Jeg vil også gerne drive café her på stedet på mere fast basis, understreger Emilie Falk, der indtil videre holder åbent fra kl. 14 onsdag eftermiddag samt søndag formiddag.

Andre artikler fra denne uge

Blød lykke


Emilie Falk skaber overraskende og luftige smagsoplevelser med Gourmet Fidusen. Af journalist Tomas Skov EJBY: De første hjemmelavede skumfiduser kom

Læs mere »

Min mormors millioner


SKIBBY: Skibby Kino viser en af sidste års største film-succes’er i Asien, nemlig thailandske ”Min mormors millioner”, der havde dansk

Læs mere »