JÆGERSPRIS: “Slik eller ballade”. Frederikssund Museum, Færgegården byder børn og voksne indenfor til en uhyggelig hyggelig aften, hvor der skal dekoreres flotte lanterner og laves lys af bivoks.
Når mørket falder på, går deltagerne i haven og synger lanternesange. Hvis det blivet sunget højt nok, kommer den gamle færgemand på besøg, og han har efter sigende noget godt med i sin sæk.
Allehelgensfester knytter sig til sagnet om den hellige Martin af Tours, der som romersk soldat delte sin kappe med en fattig tigger. I en drøm viste tiggeren sig for Martin og fortalte, at han var Jesus.
Martin forlod soldaterlivet for at blive munk og siden biskop i den franske by
Tours. Han døde den 11. november 369, og siden er tiden omkring hans helgendag blevet brugt til at mindes ham med lanterneoptog.
Udhulede roer
I Danmark var det tidligere skik, at man gik i optog med udhulede roer med stearinlys i.
Man kunne også skære fæle ansigter i lygterne og skræmme naboen ved at sætte lygten på et kosteskaft og lade den danse foran vinduerne. Martin Luther King og Martin Luther er begge opkaldt efter Martin af Tours. I Danmark blev Sankt Martin til Morten Bisp.
Sagnet fortæller, at Morten Bisp ikke ville være biskop og gemte sig blandt en flok gæs, men gæssene skræppede og afslørede ham.
Som hævn over gæssene bestemte Morten Bisp, at man hvert år skulle straffe gæssene ved at slagte og spise dem. Den skik holder vi stadig i hævd ved at fejre Mortens Aften den 11. november.