Erk, Kai og Svend trækker på omkring 150 års erfaring fra det frivllige beredskab.
Af journalist Tomas Skov
JÆGERSPRIS: Hjemmeværnet rundede 75 år i april i år, og det blev markeret 3. april med en parade foran Frihedsmuseet i København med Hendes Majestæt Dronningen som deltager ved begivenheden. Den frivillige, militære beredskabsorganisation udgør en del af det samlede danske forsvar og består af henved 13.000 aktive soldater og 30.000 i reserven, der tilsammen årligt bidrager med omkring to millioner frivillige timer.
Kammeratskab
En del af disse timer lægges forsat af veteranerne Kai og Svend Svendsen samt af alderspræsidenten Erk Martinsen. De to førstnævnte er brødre på henholdsvis 78 og 84 år, mens vennen Erk har trukket vejret i 87 år. Sin unge alder til trods er det faktisk Kai Svendsen, der næste år kan runde 60 år som frivillig i Hjemmeværnet, mens de to øvrige kommer lidt efter. De er mødt op i fuld mundering i bygningen i Jægersprislejren, hvor de lokale frivillige typisk mønstrer 20-25 i delingen – de fleste en del år yngre end det aldrende trekløver, der dog fortsat lægger mange timer i Hjemmeværnet.
– Vi har et fantastisk kammeratskab. Vi havde i sin tid Danmarks største politikompagni i Frederikssund med 184 frivillige. I dag er vi betydeligt færre, men vi må håbe, at det ændrer sig, siger Kai Svendsen.
Tæt på tragedien
Da det gik højt, lagde han gerne 600 frivillige timer årligt i Hjemmeværnets mangeartede opgaver inden for trafikkontrol, cyklistprøver, katastrofeberedskab samt åbning og lukning af Bakken
De garvede hjemmeværnsfolk bliver stadig ringet op midt om natten, når der er brand eller kriminalitet, som kræver deres assistance.
– Jeg har været med, da en bro styrtede sammen og ved togulykker og oversvømmelser. Det værste var efter en fodboldkamp, hvor en mand i Havnegade så to knægte, der var ved at bryde ind i en pakkeboks. Han ringer til politiet, men de når at tæve ham ihjel. Der blev vi tilkaldt, og hele Sillebroen blev lukket, husker 84-årige Svend Svendsen.
Takkebrev fra toppen
87-årige Erk Martinsen har været en del af Hjemmeværnet i 51 år, men var både i flåden og civilforsvaret inden da. Han blev således tilkaldt, da gasværket eksploderede i Valby i september 1964, og han modtog siden et takkebrev fra overborgmester Stangerup for sin indsats. I dag har Erk og hans venner fortsat den faste opgave at anvise pladser til de kørende gæster til Ølstykkemarkedet ni gange om året.
– Jeg passer som regel indgangen, hvor man skal man lukke af. Og jeg kan da godt blive beskyldt for at være en gammel nar og en idiot, så det skal man kunne tage. Men politiet sætter stor pris på vores indsats, og vi gør jo noget for vores medmennesker, siger han.
Værdsat indsats
Mere dramatisk har det været, da han med Svend skulle på vagt under en oversvømmelse. Under det store vandtryk løsnede et kæmpe låg sig fra en watertube og kom flyvende i blæsten gennem natten, så der lød et ordentligt brag, da den ramte lysreguleringen. En anden gang brændte snedkerværkstedet i Venslev, hvor selveste den kommende Kong Frederik havde fået bygget sin slæde til Siriuspatruljen. Også her var Erk Martinsen én af de tilkaldte, og hans bil blev udstyret med blå blink og sat på tværs af vejen.
– Vores primære opgave er jo at træde til og hjælpe politiet, når noget sker. Folk kom med mad og kaffe til mig, for de kan godt se, at vi gør et stykke arbejde for samfundet, siger han.
Lørdag 16. november er værgedag for Hjemmeværnet. Hjemmeværnet styrker blandt andet forsvaret, politiet, beredskabet og en række andre myndigheder i deres opgaveløsning. Desuden støtter de frivillige soldater blandt meget andet med fx søredning, afspærring af gerningssteder og eftersøgning af forsvundne personer. Hjemmeværnet deltager også i internationale missioner, herunder i Kosovo.
Mød Hjemmeværnet
Lørdag 16. november kl. 10:00 – 16:00
I Jægersprislejeren på Hovedgaden 71, 3630 Jægerspris
Hjemmeværnet byder dig velkommen til åbent hus i Jægerspris-lejren.
Går du med tanker om en militær uddannelse eller en karriere i politiet? Kan du lide at være aktiv og danne venskaber på tværs af baggrunde? Vil du gerne gøre en forskel i samfundet, men ved ikke hvordan?
Så er Hjemmeværnet måske noget for dig.
Lørdag 16. november får du mulighed for at opleve dagligdagen i Hjemmeværnet. Se, hvordan de:
– Overnatter i det fri
– Hører om den omfattende førstehjælpsuddannelse
– Se hunde og hundeførere i aktion
– Får en snak med politiet om samarbejdet med Hjemmeværnet
– Får et indblik i, hvordan man kommunikerer, både med ny og gammel teknologi
– Se køretøjer og våben