GERSHØJ: 14-årige Anna fra Gershøj er et lysende eksempel på, hvad dedikation og viljestyrke kan føre til. Som springrytter har hun allerede nået flere milepæle, nr 2 til Distriktsmesterskab, nr 2 til distrikt holdmesterskab, placeringer ved flere landsdækkende stævner og til Scandinavian Jumping Tour og Christmas Show (Nordeuropas største springstævne for pony og hest) samt flere placeringer til diverse pony-springstævner.
Nu gør hun sig klar til en af årets store begivenheder, Scandinavian Jumping Tour i Odense Kongrescenter i uge 7, hvor hun skal konkurrere på sin nye hest mod mange ryttere fra Danmark. I klassen hun skal ride er der flere en 120 starter og i alt omkring 2100 starter for pony og hest.
Fart og action
Rejsen begyndte som femårig, da hun dagen efter at have stoppet med dans, satte sig i sadlen på rideskolen. Fra første ridetur plagede hun sine forældre om en egen pony. Efter rideskole fik hun som 9 årig helpart på ponyen Viggo på Lykkesholm, Hvalsø, men ønsket om egen pony gik først i opfyldelse i 2022 som 12-årig med købet af spring ponyen Højbjerg Rose-Berry. Her tog hendes karriere fart, og hun viste hurtigt talent både i dressur og spring. Anna valgte springvejen.
– Der er mere fart og aktion i springning end i dressur, fortæller Anna.
Videre fortæller Anna, at hun fik rigtig meget hjælp af de forrige ejere til den første springpony.
På talentholdet
Det blev til utallige træningstimer hver uge – også selvom det betød lange køreture til træning i Glumsø eller Nordsjælland. I Glumsø var hun del af et stærkt team og lærte meget om springridning. I november 2023 opnåede hun en stor drøm, da hun indgik en aftale med Maria Hjorth Frederiksen som fast træner og flyttede sin træning til Skibby. Samme år blev hun optaget på talentholdet for springryttere i Danmark, hvilket banede vejen for større ambitioner.
Ponyer til springhest
Overgangen fra pony til hest var en følelsesmæssig milepæl for den unge rytter. Efter at have sagt farvel til sine ponyer i sommeren 2024, begyndte jagten, sammen med hendes træner, på en springhest, der kunne hjælpe hende videre. Valget faldt på Kinnan KN Z, en otteårig vallak af racen Zangersheide, som nu er hendes trofaste makker.
– Det var hårdt at sige farvel til ponyerne, men det føles rigtigt at tage skridtet videre. Med Kinnan kan jeg forfølge drømmen om at ride internationale stævner, siger Anna, mens hun tjekker boksen til Kinnan i stalden hos hendes træner Maria, som er professionel springrytter.
Hårdt (sam)arbejde
Hver uge dedikerer Anna 20-25 timer til træning, stævner og arbejdet med hesten. For at styrke sig selv både fysisk og mentalt træner hun 3-4 gange om ugen i fitnesscenteret.
– At ride en 620 kilo tung hest kræver meget mere end teknik – det kræver også styrke og udholdenhed, fortæller hun.
På trods af aktiviteten med hest og træning så har skolen første prioritet og efterskoleophold er booket på Kustos Rideakademi på Vilhelmsborg i Århus med start efteråret 2026.
Derudover har hun siden 2023 samarbejdet med Powermind Academy, mental coach der hjælper hende med at holde fokus på sine mål. Dette har været en afgørende støtte i ponytiden og i overgangen fra pony til hest samt i forberedelserne til større konkurrencer som det kommende Scandinavian Jumping Tour i Odense Kongrescenter.
Hendes træner, Maria Hjorth Frederiksen, spiller også en central rolle i Annas udvikling.
– Maria har været og er en kæmpe støtte både i træningen og i de store beslutninger. Vi har lagt en plan for fremtiden, som blandt andet inkluderer at ride i de høje klasser, fortæller Anna.
Venner og fællesskab
Selvom springridning ofte ses som en individuel sport, betyder fællesskabet meget for Anna. Stævnerne handler ikke kun om at præstere, men også om at dele oplevelserne med konkurrenter og ridevenner.
– Vi ved alle, hvor meget arbejde der ligger bag, så vi støtter hinanden i både sejre og nederlag, fortæller hun.
Overgangen fra pony til hest betød dog også et farvel til et fællesskab af ponyryttere, som hun havde delt mange oplevelser med.
– Det var svært at sige farvel til ponytiden. Men heldigvis er flere af ridevennerne fra ponytiden gået over til hest, fortæller Anna.
Ansvar for fremtiden
At sælge sine ponyer var en stor beslutning, men for Anna var det vigtigt, at de fik de helt rigtige hjem.
– Ponyerne betød alt for mig, så det var virkelig vigtigt for mig at finde de bedste nye ejere til dem, Jeg og mine forældre blev jo også glade da de forrige ejere af ponyerne valgte os som nyt hjem, det har meget med tillid og at gøre, fortæller Anna.
Den ene pony blev solgt til en dygtig rytter i Jylland og den anden pony til en ung pige i Norge. Det var en følelsesladet proces, men Anna har stadig kontakt med ponyernes nye ejere.
– Jeg får opdateringer om dem, og det betyder meget at se, at de trives og udvikler sig videre med deres nye ryttere, fortæller hun.
Støtte og sponsorer
– Mine forældre og familie støtter mig meget i min ridning og i de mål jeg har som springrytter. Min skole støtter mig også meget og jeg får fri fra skole når jeg skal til flere dages stævner der som oftest starter torsdage eller fredage. Men lektierne laves når jeg er til stævne, fortæller Anna.
Sponsor Thomas Gottlieb glæder sig over at se Annas begejstring for sin sport.
– Vi har de sidste tre år haft den store fornøjelse af, at støtte op omkring Anna og hendes store ambitioner indenfor ridesporten. Vi er fulde af beundring over hendes udvikling de sidste tre år, og hun er en stor inspiration for mange andre unge mennesker, om at man ved hårdt og vedholdende arbejde kan nå sine drømme og personlige mål. Vi glæder os til at følge Annas rejse med ridningen i 2025 og er sikre på at hun når sine mål igen i år, siger han.
Anna ser lyst på sin fremtid, og håber hun kan bidrage til at inspirere andre til at udleve deres drømme.
– Jeg håber, at min historie kan vise andre unge, at det betaler sig at gå efter sine mål, selv når det kræver at ofre sig. Springverdenen er fantastisk, og jeg glæder mig til at vise, hvad Kinnan og jeg kan i Odense Kongrescenter og i fremtiden, afslutter Anna med et smil.