Af journalist Tomas Skov
HORNSHERRED: Benjamin Franklin foreslog i essayet An Economical Project, udgivet i 1784 under et ophold i Paris, at pariserne skulle stå en time tidligere op, for at spare stearinlys.
Der skulle dog gå en del år, før sommertid for første gang blev indført i Østrig og Tyskland 30. april 1916, hvor krigen gjorde det nødvendigt at spare energi.
En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte efter 21. maj samme år, mens USA vedtog sommertid i 1918. I dag er sommertid primært udbredt i den vestlige del af verden, men skiftet mellem de to tider er fortsat kontroversielt.
At ændre døgnrytmen to gange om året er blevet kaldt ”verdens største søvneksperiment”, idet 1,6 milliarder mennesker i 76 lande er tvungne deltagere.
Tilhængere af sommertid anfører, at det sparer energi, idet energiforbruget falder med mellem 4 og 6 procent, når der skiftes fra normaltid til sommertid
Indtil vi beslutter noget andet, stiller vi altså uret tilbage til normaltid igen søndag 27. oktober fra kl. 3 til kl. 2 om natten.
Den gamle huskeregel gælder således fortsat: om foråret sætter vi havemøblerne frem, og om efteråret sætter vi dem tilbage i skuret.