Budgetaftale

Budgetaftale

Læserbrev

Af Inge Messerschmidt,
Gruppeformand, Dansk Folkeparti (O)

“Det har været en lang proces, hvor mulighedskataloget for Dansk Folkepartis vedkommende er arbejdet grundigt igennem inden budgetlægningen.
Alle høringssvarene er gennemlæst. Ikke at forglemme selve budgetweekenden med lange dage i byrådssalen.
Koncentrerede timer med forslag, konsekvenser, tal, spørgsmål når oplægget ikke var fyldestgørende nok til, at vi alle forstod det, drøftelser og så forfra igen.
Der var bump på vejen gennem forhandlingerne, og på et tidspunkt havde vi i Dansk Folkeparti svært ved at se os som en del af budgettet.
Der er tilført store beløb på fire store velfærdsområder, som vi har hørt flere gange. Det er bare vigtigt også at nævne i den sammenhæng, at disse mio-beløb er for at vi kan holde servicen, holde standarden. Det er ikke for at forbedre og udvide. Tilførelsen sker grundet flere borgere med behov for hjælp og støtte; og flere borgere med tiltagende behov for hjælp og støtte, der presser på.

Derudover skulle vi finde de 25 mio. på driften.
25 mio som måske ikke umiddelbart var så stor en udfordring som tidligere års udgangspunkter. Men alligevel en svær opgave, da mulighedskataloget viste, synes jeg, at administrationen havde været nødt til at være meget kreative. Mange beløb var meget små. Og det gjorde beslutningerne ret svære.
Mange af punkterne krævede lange drøftelser, da vi Ikke var enige.
For Dansk Folkeparti var der to helt klare fokusområder til budgetforhandlingerne.

Alle områder er vigtige på hver deres måde, men Ældreområdet og tidlig indsats for vores små udsatte børn havde vores primære fokus. Ikke alle børn er lige stærke og robuste – af forskellige årsager. Den tidlige indsats kan være så afgørende for børnenes fremtid.
Det lagde jeg ud med allerede i foråret, da jeg havde min borgmestersamtale. Og det gik vi også til budgetforhandlingerne med.
Dansk Folkeparti fik sat flere aftryk, der kan gøre en forskel for mange borgere. Så alt i alt fik vi sat et solidt df-aftryk i aftalen.
Vi havde flere udvidelsesforslag med, som vil have stor betydning for mange borgere.
• Straksudlevering af hjælpemidler, hvor der ikke først skal ske en godkendelse i visitationen.
• Flere ungarbejdere på omsorgscentrerne. Også kaldet inspirationsansættelser. 4 timer om ugen pr ung hvor de unge mennesker får mulighed for at være omkring beboere på plejehjem, og på den måde opleve hvad arbejdet indebærer. Hvad vil det sige, at bo på et plejehjem? En givende oplevelse for begge parter. Et frisk pust med lidt ung energi. Og måske bliver de unge så inspireret af jobbet, at de vælger at gå videre den vej og tage en uddannelse inden for området. Det ville være fantastisk!
• Ungarbejdere i børnehusene. Pt har vi unge ansat i to børnehuse. Det øges nu til 10 børnehuse. Lidt ny energi i husene hvor de unge får et ansvar. Et ansvar at skulle være sammen med børnene, men også at møde forældre og arbejde sammen med pædagoger og medhjælpere. Ligeledes en god mulighed for at blive inspireret til at gå den vej, når der skal vælges uddannelse.
• Kommunens side kommer tilbage i lokalavisen. Mange ældre medborgere har ikke andre muligheder end avisen til at følge med i, hvad der sker.
• Dansk Folkeparti ønskede fokus på tidlig indsats ved flere special- og udviklingspædagoger og/eller støttepædagoger til vores sårbare børn. Vi fik nogle gode snakke om dette og blev bestyrket i, at der pågår et arbejde i udvalget, som fortsætter i 2025. Det er vigtigt, og det glæder vi os til at følge med i og høre mere om.

Vigtige ting det lykkedes at bevare er bl.a.:
• Vi fastholder åbningstiden på Lundebjerggaard, der er et tilbud af stor værdi for mange borgere. Et samlingssted der kan styrke det sociale.
• Aktivitetsmidlerne bevares på vores omsorgscentre.
• Vi undgik at hæve egenbetalingen for kørsel til henholdsvis daghjem og genoptræning.
• Heldigvis skulle vi ikke kæmpe for klippekortordningen i år. Tak for det!
Dansk Folkeparti ønsker, at vores omsorgscentre omdøbes til plejehjem. Man bor ikke i et center. Det er ens hjem, hvor man får pleje. Derfor bør det hedde plejehjem. Den må vi tage med igen til næste år.
Et forslag, som jeg har været rigtig meget i tvivl om, var indførelse af robotstøvsugere til borgere, der er visiteret til praktisk hjælp. Jeg drøftede det længe med mig selv og vægtede fordele og ulemper op mod hinanden. Bliver man visiteret til praktisk hjælp, skal man under alle omstændigheder selv anskaffe en støvsuger. Går den gamle i stykker, skal man også skaffe en ny. Så jeg vægtede den frihed, det giver selv at kunne bestemme, hvor tit og hvor grundigt man vil støvsuge uden at være afhængig af at vente på en, der kommer en sjælden gang og nærmest er ude af døren igen, inden vedkommende er kommet, højt. Så efter drøftelser med min styregruppe gik vi med.
Specielt når der i forslaget står beskrevet, at man vurderer, at ca 116 borgere vil kunne gøre brug af denne ordning.
Dansk Folkeparti vil følge revisiteringen tæt, og jeg har en forventning om, at det samme vil udvalget, så vi sikrer os, at ingen borger bliver revisiteret til noget, der ikke giver mening for den enkelte.
For at undgå nogle af de besparelser der desværre er med i budgettet, havde Dansk Folkeparti gerne set yderligere effektiviseringer i administrationen end de besluttede 2,5 mio.
Det behøvede ikke nødvendigvis at medføre færre mandetimer men langt større fokus på ikke at ansætte Djøff`er men flere HK`ere. Det stod vi desværre ret alene med.
På anlægssiden skulle vi også prioritere. For nogle år siden drøftede vi os gennem mange timer frem til en 10 års plan. En plan med diverse prioriteter.
Desværre skubber og skubber vi anlæg foran os hele tiden. Også prioriterede anlæg. Ofte, synes jeg, vi ser for individuelt på de enkelte sager, vi får forelagt uden at sammenholde det med det store hele.
Det er en god ide. Tjek!
Det er også en god ide. Tjek!
Og så rammer virkeligheden os pludselig. Og så skubber og skubber vi.
Vi læser mange eventyr hjemme hos os. Så mens jeg har skrevet på min tale til i dag, kom jeg til at tænke på to af dem.

Dansk Folkeparti synes, at Vinge fylder for meget. Jeg har sagt det flere gange på det sidste, og måske lidt som drengen i “kejsernes nye klæder”.
Vinge balancerer på 6. år, hører vi! Men vi kan ikke komme uden om, at Vinge fylder meget indenfor anlægsrammen. Toget kører. Men hvem bestemmer farten?
Det virker nærmest som om, at Frederikssund Kommune ville gå i stå uden Vinge. Bosætningsstrategi-kortet trækkes ofte, når Vinge diskuteres.
• Der skal mere fokus på Vinge, så der kommer flere tilflyttere
• Flere tilflyttere, betyder flere skattekroner
• Flere skattekroner, betyder bedre velfærd osv osv.
den sammenhæng kom jeg til at tænke på eventyret “Konen med æggene”. På et tidspunkt risikerer vi at tabe kurven med æggene og må erkende, at visionen om Vinge spærrer for mange andre vigtige områder. At bygge en ny by koster ufatteligt mange penge. Penge som Frederikssund Kommune ikke har, da vi skal holde os inden for anlægsrammen. Så skubber vi igen. Samtidig med at andre nye projekter presser mere og mere på, for hvert år der går.

Nævnes kan:
• Renovering af vores bygninger hvor der er et kæmpe efterslæb.
• Veje og fortove.
• Legepladser i børnehusene, der alle er præcerende og nødvendige opgaver, der bare ikke er penge nok til, andet end vi hvert år kommer plaster på et større og større sår.

Derudover bl.a
• Daghjemmene
• Det maritime center, der igen og igen skubbes ud i fremtiden

Det kunne også være fantastisk med luft til lidt sjovere anlæg som den svømmehal, jeg foreslog i Hornsherred.
Vinge låser meget! Vinge fylder meget!

Jeg kunne nævne mange flere andre områder i budgettet, men vil gerne fremhæve et bestemt, nemlig at der for en gang skyld er foretaget besparelser på klima og naturområdet. Dog er Dansk Folkeparti ret ærgerlige over, at “vildt med vilje” fylder så meget. Det er fint på landet med vilde grøftekanter og grønne områder. Men i byerne ser det altså forfærdeligt og sjusket ud, når græsset står meget højt. Og nogle gange risikerer at være til fare for trafikken, da det kan tage udsynet ved udkørsler. I budgettet er medtaget længere interval mellem slåning af græs i parker mv. Det giver mere ro til dyr og insekter til at leve der. Lige indtil græsset slås ned af en maskine, der ikke tager hensyn til de insekter og dyr, måske pindsvin, der har bosat sig der. Det bliver sværere at færdes der for os; Ikke at forglemme risikoen for flåter og øget pollen til gene for allergikere.

Men det er “vildt med vilje”!
Tak for de mange gode høringssvar, der alle er læst mere end en gang. Det er altid vigtige input, som jeg bruger i min tilgang til budgettet.
Ligeledes tak til Kristian, Julie, Mie og Torben for stor tålmodighed og hurtige tilbagemeldinger på vores spørgsmål.
Tak til Mette og Kristian for hele tiden at holde os ajour. Og hele tiden at have opdaterede oversigter og arbejdspapirer til os.
Og ikke mindst tak til alle gruppeformænd. Tak for at respektere vores forskellige ønsker og holdninger, selv om vi ikke er enige hele vejen.
Faktum er, at vi 11, der har forhandlet, ser med forskellige øjne på en stor del af punkterne. Så vi har vidt forskellige tilgange til budgettet, når vi forhandler. Og når vi nærmer os hinanden, skal vi have grupperne og baglandet med også.
Så at vi kan samles om budgettet, kræver ofre fra os alle.

Tak for ordet!”

Andre artikler fra denne uge