Foredrag: Fra uægte barn til kongens hustru

Foredrag: Fra uægte barn til kongens hustru
Birgitte Nyborg fortæller om mønsterbryderen Grevinde Danner i Rejsestalden onsdag 9. oktober kl. 19:30.

JÆGERSPRIS: Historisk Forening i Jægerspris står bag et nyt foredrag i Rejsestalden onsdag 9. oktober kl. 19:30.

Grevinde Danner var mønsterbryder og en klog og driftig kvinde, der trods stor modstand tog turen fra uægte barn til kongens hustru. Den lille frejdige Louise Rasmussen, der var født uden for ægteskab, blev balletpige, lærte at begå sig på de bonede gulve og nåede til tops i samfundet. Hun blev gift med kongen og ophøjet til Lensgrevinde af Danner.

Hendes sociale engagement var stort. Hun testamenterede hele sin kongelige arv samt Jægerspris Slot til oprettelse af et børnehjem for forældreløse og forladte pigebørn og en boligstiftelse til trængende fruentimmere af arbejderklassen. I sit humanitære arbejde såede Danner mange frø, der stadig blomstrer her 150 år efter hendes død.

Vokset op på slottet
Netop nu i 2024 er det 150 år siden, at grevinde Danner døde og børnehjemmet, Kong Frederik VII’s Stiftelse, blev oprettet. Med udgangspunkt i grevinde Danners liv og sin egen barndom i Jægerspris i 1950’erne, fortæller Birgitte Nyborg historien om Jægerspris Slot og Gods, som har været ramme om de mange børn, der har haft deres hjem og opvækst der, med skole, fritid, værksteder, gartneri, sygestue, traditioner, kirkegård m.m.

Pris: 30 kr. for medlemmer og 50 kr. for ikke medlemmer.

Foredragsholder, cand. phil. Birgitte Nyborg (tidligere Brændegaard) skriver om sig selv:

Jeg er vokset op på Jægerspris Slot, hvor min far var godsinspektør, og hvor min historiske interesse blev vakt. I mit arbejde har jeg primært beskæftiget mig med folkeoplysning og voksenundervisning. I 2015 udgav jeg på Forlaget Falcon bogen Charlotte Frederikke, Frederik VII’s mor.

Titel: ”Fra uægte barn til kongens hustru – Grevinde Danner og arven efter hende”.

Andre artikler fra denne uge

Passion og jalousi


SKIBBY: Søndag eftermiddag 27. oktober er der igen opera i Skibby Kino, nemlig Giacomo Puccinis ”Tosca” i tre akter fra

Læs mere »