Det er en tysker, Kvik

Det er en tysker, Kvik

På opfordring fra Eva en glad blog læser, kommer her historien om oprindelsen af det musselmalede porcelæn.

Udsprunget af det tyske Muschel, som betyder musling, startede det smukke hvide porcelæn med underglasurdekoration af chrysanthemum og potentil tilbage i Meissen i 1740 erne. Tyskerne var inspireret af kinesisk porcelæn. Riflerne skulle illustrere muslingeskallens form.

Herfra bredte det sig til andre porcelæn og fajance producenter i Europa til i Danmark hhv. Den Kongelige porcelænsfabrik, fremstillede Mussel helt fra fabrikkens grundlæggelse i 1775. De helt gamle emner har tallet 1, de 3 bølger (de tre have omkring Danmark) og malerens initialer i bunden.

I 1895 lancerer Bing & Grøndahl deres version af det musselmalede under navnet Blåmalet, Stellet adskiller sig fra Det kongelige, med kun ganske få detaljer. I bunden af Bing & Grøndahl ses de tre tårne , som et symbol på København.

Den Kongelige porcelænsfabrik skifter i 1985 navn til Royal Copenhagen, og bliver i 1987 lagt sammen med Bing & Grøndahl.

Så både Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen er dansk kongeligt porcelæn, men Mussel er tysk.

Så ved du det….

Andre artikler fra denne uge

DSB er stadig velkommen


Læserbrev Af Jesper Wittenburg (A)Byrådsmedlem og gruppeformand Som socialdemokrater er vi, modsat LA, glade for Frederikssund Erhvervs (FE) udmelding vedrørende

Læs mere »

Sommerhuseffekten


Brugsforening vil udleje ledige fritidshuse for at skabe udvikling i Hornsherred. Af journalist Tomas Skov HORNSHERRED: Sommerhuse i tusindvis står

Læs mere »