LA må tage ansvar nu

LA må tage ansvar nu

Læserbrev

Af borgmester Tina Tving Stauning, Frederikssund Kommune.

Byrådsmedlem Michael Tøgersen (LA) kritiserer i et læserindlæg, at administrationen ikke har lagt flere besparelsesforslag frem til politikernes kommende budgetforhandlinger. Administrationen har fremlagt ca. 50 mio. kr. i besparelser, hvilket er dobbelt så mange, som der skal til for at overholde kommunens serviceramme i 2025.

Michael Tøgersen kalder på denne baggrund i sit indlæg Byrådet for ”statister”, ligesom han stiller spørgsmålstegn ved det demokratiske i administrationens arbejde i budgetprocessen. Jeg er på ingen måde enig med Michael Tøgersen. Vores administration har efterlevet Byrådets udmeldinger i forhold til den igangværende budgetlægning til punkt og prikke, og nu skal vi, som ansvarlige politikere, træffe de nødvendige beslutninger omkring budgettet.

Det undrer mig også, at LA ikke tidligere i processen har meldt klart ud og sagt, at man ønsker mere bragt i spil. LA har kendt det foreløbige handlekatalog siden juni måned, og på hele tre budgetmøder med Byrådet og administrationen har der været rig lejlighed til at udtrykke ønske om flere besparelsesforslag, men det er ikke sket. LA har også sammen med alle andre partier og lister i Byrådet stemt for processen for den igangværende budgetlægning, så det virker unægtelig noget sent at komme med en sådan udmelding.

Når LA ønsker flere forslag at vælge imellem, vil det også have klædt Michael Tøgersen at sætte tal på, samt fortælle, på hvilke områder man ønsker at se flere besparelser. Skal administrationen finde f.eks. 100 mio. kr. i besparelser for at nå de 25 mio. kr. i 2025? Og er det de mindste børn, eleverne i skolerne, de ældre, de udsatte borgere, erhvervslivet eller administrationen, der skal holde for i forhold til LA’s ønske om flere forslag? Det virker noget skingert, nå LA ikke tør sætte tal på og pege på, hvor det er man savner flere muligheder.

Selv om jeg bestemt ikke er enig i alle forslag i administrationens besparelseskatalog, synes jeg, at der fundet en fornuftig balance i forhold til at fremlægge tilstrækkelige besparelser til, at vi kan overholde de udmeldte økonomiske rammer. Jeg ønsker heller ikke at skabe unødig utryghed hos borgere og kommunens mange dygtige medarbejdere ved, at vi som Byråd skal forhandle et omfattende og urealistisk sparekatalog, hvor vi siger nej til det meste. Men det ønsker Michael Tøgersen åbenbart.

Troværdigheden i Michael Tøgersens indlæg halter desuden, når der rodes rundt med tallene. Sparekravet på de 25 mio. kr. på serviceudgifterne sættes i forhold til kommunens samlede indtægter på 3,7 mia. kr. i 2025. Det er desværre som at sammenligne æbler og pærer, da de 25 mio. kr. selvfølgelig ikke bør sættes i forhold til kommunens samlede indtægter, men i stedet for kommunens samlede serviceudgifter på 2,7 mia. kr. i 2025. Og skal der findes et mere realistisk udtryk for, hvor meget der kan spares, skal der også tages højde for, hvad der er lovpligtige udgifter o.s.v. Så ser regnestykket væsentligt anderledes ud, men det ser Michael Tøgersen tilsyneladende stort på.

Kort og godt vil jeg opfordre LA til at tage ansvar og forholde sig realistisk til Budget 2025. Det håber og forventer jeg bliver linjen, når vi om kort tid skal forhandle næste års budget.

Andre artikler fra denne uge

LA må tage ansvar nu


Læserbrev Af borgmester Tina Tving Stauning, Frederikssund Kommune. Byrådsmedlem Michael Tøgersen (LA) kritiserer i et læserindlæg, at administrationen ikke har

Læs mere »