Den første efterårsmåned er fuld af gode naturoplevelser – her får du tre af dem.
HORNSHERRED: September har gjort sit indtog, og vi er officielt trådt ind i efteråret. Det betyder dog ikke, at der er mindre grund til at bevæge sig udenfor. Der er nemlig stadig en masse sjove og spændende ting at opleve i naturen.
En fuld sommerfugl
På milde sensommerdage kan man opleve tusindvis af trækkende admiraler. Der skal tankes op inden rejsen sydpå, hvor de næste generationer skal grundlægges.
Den er glad for nedfaldsfrugter som blommer, mirabeller og æbler, der gærer i solen.
Admiralen kan lugte nedfaldsfrugt på meget lang afstand og bliver ofte så “beruset”, at den er meget let at komme helt tæt på.
Admiralen er svær at forveksle med andre sommerfugle. Den har et smukt orange-rødt bånd på tværs af forvingen og et ligeledes orange-rødt sømbånd med sorte pletter på bagvingen. På undersiden er den i mørke nuancer.
Når admiralen flyver, flakser den af sted med hurtige vingeslag. Den har ikke den klassiske svæveflugt som mange andre sommerfugle.
Den findes overalt i Hornsherred på steder med mange blomster og kan findes i hobetal i efteråret.
Et fandens bær
Man siger, at brombærrene skal plukkes inden 29. september – mikkelsdag. I gamle dage lød det, at brombærrene herefter blev uspiselige.
Begrundelsen er forskellig fra egn til egn: Blandt andet at Fanden smører sine støvler med brombær, og at han tisser eller spytter på dem.
Sandheden er nok bare, at når bærrene får nattekulde, bliver de vamle og ’sjaskede’ i konsistensen.
Brombær indeholder meget garvesyre og c-vitamin, og den er tidligere blevet brugt som lægeplante blandt andet mod diarré, bylder, sår og meget mere.
Navnet kommer af ”bram” eller ”bremmel”, som er en gammel tysk/angelsaksisk betegnelse for en tornet busk – og tornet er den.
Brombær findes i hele Hornsherred på steder med hegn og krat og er klar til spisning i juli til oktober.
Rødhalsen bliver ved
Snart forstummer de fleste fuglestemmer, men ikke rødhalsens. Mange rødhalse er trækfugle, men i takt med de mildere vintre vælger mange – særligt hannerne – at blive i Danmark. Så er de nemlig de første på pletten til de gode territorier, når foråret atter melder sin ankomst.
Rødhalsens sang kan høres både dag og aften – endda også efter mørkets frembrud. Det hænger sammen med, at den året rundt forsvarer sit territorium mod ”ubudne gæster”.
Hver vinter gæstes Danmark af en del rødhalse fra vores nordlige nabolande – og den høje og tydelige sang markerer, at territoriet optaget.
Både hanner og hunner opretter territorier, som de forsvarer, og der er meget sjældent mere end et enkelt rødhalse-par i en have.
Skulle en anden rødhals driste sig ind på optaget område, vil den forsvarende rødhals bruge sit rødbrune bryst til at imponere. Den puster sig op og ser ”farlig ud”. Det får ofte den besøgende til at søge videre.
Rødhalsen ses i haver og parker over hele Hornshered året rundt.