Roskilde Fjords bund er formet og skabt under sidste istids afsmeltning for mellem 10.000 og 20.000 år siden og den er ikke lige så plan som vandet på overfladen. Her er sprækker, rev, grunde og store sten noget mere eller mindre menneskeskabt.
Fiskerne har i flere hundrede år givet de forskellige lokaliteter navne, både for at advare eller for at sikre sig mere eller mindre hemmelige fiske pladser.
Egnshistorisk Forening i Gundsø har i 2009 udgivet et kort med over 500 stednavne i den sydlige del af Roskilde Fjord. Det er meget fantasifulde navne der både kan henvise til hændelser og personer. Jeg vil starte fjordens flotteste navn, Sølvknappen som ligger på fjordens østlige side ud for Skuldelev Havn, nord for Gadekærsholmen. Hvor navnet stammer fra ved jeg ikke, men jeg vil netop starte nord for Skuldelev Havn, her ligge som bekendt Peberrenden hvor de fem Skuldelev skibe blev fundet. Her ligger Vimmelskaftet som var den naturlige rende der blev spærret af skibene. Vest for ved siden af Kølhøj ligger Vesterrenden, Jydedybet, Skuldelevbløden, Svanegrunden, Peberholmshullet og så kommer den lille ø Peberholm. Ud for Skuldelev Havn ligger den lille ø Hyldeholm, ejet af en naturist forening, øen er tæt tilgroet, er man på besøg føler man sig hensat til Christiansø, med bevoksning og små huse, en rigtig perle, da Søren Sørensen i trediverne købte øen var den kun beklædt med græs med græssende får.
Nord for øen ligger Hyldeholmshullet og syd for ligger Hyldeholmsrevet. Hullet er måske det hul som nylig afdøde Fisker Gert eller var det hans far Svend Aage, kaldte for Plutten, vist nok et tidligere skallehul. Dette navn er ikke med på kortet. Her skulle man ikke lægge sine garn eller ruser, der var hverken ål eller anden fisk og når man trak sine tomme ruser op lugtede de fælt af rådden æg. Ud for den lille gård Bakkely, der gemmer sig fint neden for åsen, nær badebroen, ligger Jens Peters bådeleje.
På den anden side af fjorden ud for Skuldelev Havn ligger en flad langstrakt ø som hedder Gadekærsholmen/Næbøen. Nord for den ligger Den lille mellemjord, Den lille rende, Nede ved Spånmanden og spidsen af øen hedder Næbet, den lille bugt bag øen hedder Gadekærskrogen. Midt på fjorden, ved sejlrenden ligger Porten, Gadekærsrevet og Mettekosten og syd for den ligger Den smalle hånd.
Ved udløbet af Værebro Å ligger Ågabet, Træskostenen, Møllegrunden og Den dybe sten.
På bredningen ud for Torp Ladegård ligger Hesselkildehagen, Klinterenden, Slagterkrogen, Perjorden, Torpejorden, Hald, Den lille Flindt, Den lange sten og Buksejorden. Ved fjordens vestlige side ligger Torpebroen, så ved vi alle hvor vi er.
Der har nok ikke været kæmpet mange slag i fjorden siden vikingetiden, men midt på fjorden mellem Østby og Jyllinge, er her et sted der kaldes Jyderne eller Jydehullet, Jydehovedet. Det var her jydeslaget i 1871 stod. Fiskere fra Harboøre ìnvaderede` Roskilde fjord med deres moderne grej og vod, det fandt fiskerne i Jyllinge, Østby og Skuldelev sig ikke i, de følte det som en trussel på deres levebrød og jog indtrængerne på flugt. Der blev vist efterfølgende et retsligt efterspil, men der har vist ikke været andre fjender siden andet end vi private fiskere og vi vidste at passe på.
Fantasien mangler ikke noget, de mest kendte steder ved Skibby og Møllekrogen er Skrivernæbbet og Skriverstenen, men der langt op til 500 + 1.