FREDERIKSSUND: Har begrebet køkkenmødding rødder i Frederikssund? Tirsdag 3. september kl. 19.30 holder Søren Anker Sørensen foredrag om køkkenmøddinger.
I sidste halvdel af 1800-tallet kom Roskilde fjord og især egnen omkring Frederikssund til at spille en betydelig rolle i erkendelsen af køkkenmøddingernes sande natur. Tidligere benævntes de “hævede havstokke” og blev anset for at være naturlige skalbanker afsat ved høj vandstand.
Den gemte og glemte dynge på Strandvej 20 i Frederikssund var en af disse køkkenmøddinger.
Erkendelsen som menneskeskabte affaldsdynger fik store konsekvenser, og ordet “Kjøkkenmødding” blev verdenskendt, men samtidig startede en akademisk strid om hvem, der skulle have æren for erkendelsen, en strid der gik i arv til næste generation.
Foredraget vil give en historisk oversigt med start i arkæologiens barndom, men også fortælle om arkæologiens nyeste landvindinger omkring udforskningen af køkkenmøddinger og stenalderen generelt med fokus på området omkring Roskilde fjord.
Søren Anker Sørensen er arkæolog og ph.d. og har i 24 år været museumsinspektør på Museet Færgegården og har aktivt udgravet og undersøgt en række bopladser fra jægerstenalderen herunder køkkenmøddinger og undersøiske bopladser fra Kongemosekulturen. Han har sidst arbejdet for Museum Nordsjælland med udgravning af en boplads fra den tidligste jægerstenalder.
Foredraget er arrangeret af Folkeuniversitetet i Frederikssund og foregår i Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6 i Frederikssund. Billetter kan købes på foreningens hjemmeside fufsund.dk eller ved indgangen (kontant eller MobilePay).
19.08.2024jbj