Et halvt århundrede i hvidt

Et halvt århundrede i hvidt
Brødrede Petersen i dag
Brødrede Petersen i dag

Karateskolen Genshi-kan rundede 50 år tirsdag 20. august.

Af journalist Tomas Skov

VELLERUP/FREDERIKSSUND: Brødrene Steen og Jess Petersen fra Vellerup startede karateskolen Genshi-kan i Frederikssund for 50 år siden, nemlig 20 august 1974 – som i øvrigt også faldt på en tirsdag.
Brødrene, der i dag er henholdsvis 76 og 72 år gamle, underviser stadig i klubben, og de har ikke holdt pause på noget tidspunkt i løbet af det halve århundrede.
– På de 50 år har vi måske samlet haft ti sygedage. Det er det eneste, fortæller Jess Petersen.

Tiden før karate
Brødrene starter i 1966 med at dyrke judo i Roskilde. De vil egentlig helst gå til karate, men det findes endnu kun i København, og der er langt, når man hverken har bil eller kørekort.
– Så vi starter med at træne judo. Dengang var man jo meget langhåret, så op til en graduering siger træneren, at han forventer, at vi møder op nyklippede. Det gider vi ikke, så vi dukker aldrig op, husker Jess Petersen.
Senere får han kørekort, og så vi kører brødrene til København, hvor Bent Jakobsen tilbyder karateundervisning på Strøget. Han har sågar en ægte japaner, der underviser i klubben. Han rejser imidlertid hjem i 1974 på grund af en kvinde, men inden det kommer så vidt, når han at hjælpe brødrene med en karateopvisning i Frederikssund.
– Vi kunne næsten ikke gennemføre opvisningen, fordi der var så mange mennesker. Det var en stor sensation dengang, og folk kom rejsende til fra hele egnen, fortsætter Jess Petersen, der fortsat har kontakt til den nu 87-årige japaner.

Succes fra starten
Klubben fik hurtigt succes, fordi folk ikke længere behøvede at rejse til København for at dyrke karate. Efter nogle år skabte brødrene en stor turnering i Grevehallen, hvor de inviterede udøvere fra hele verden.
– Det var Nordeuropas største stævne gennem 20 år, men vi kunne ikke få økonomi i det. Det var et velfungerende stævne, men vi måtte give det op til sidst – og Dansk Karateforbund ville desværre ikke overtage det, husker han.

Masser af metal
Brødrene Petersen har begge været voldsomt kampaktive gennem årene. I mange år blev det til 12 turneringer i Danmark om året og lige så mange i udlandet. – Jeg stoppede med at tælle, da vi rundede 400 medaljer, men det er nok blevet til dobbelt så mange, anslår Jess Petersen.
Han husker blandt andet Fensmark Cup midt i 1980’erne, hvor klubben fra Frederikssund havde vundet samtlige medaljer, da stævnet var slut. 22 medaljer blev det til, og dermed var bordet fuldstændigt ryddet.
Klubben har også haft flere Danmarksmestre gennem årene, og under VM i Japan i 1994 vandt klubben tre bronzemedaljer.

Et liv med karate
Brødrene har begge været dommere ved utallige stævner, og Jess Petersen når frem til omkring 60.000 turneringskampe og 120.000 kataøvelser. Omtrent det samme tal gælder for hans bror.
– Turneringsmæssigt har jeg opholdt mig fire år i træk i en idrætshal, når man lægger det hele sammen. Så det er blevet til noget over så mange år, fortæller han.
Brødrenes karatenetværk spænder over hele kloden, og de er blevet inviteret rundt til stævner i utallige lande. Hjemme i Vellerup bor de stadig nærmest dør om dør, og de bliver ved med at dyrke og undervise i karate, så længe helbreddet holder.
– Hele vores omgangskreds er involveret i karate. Vi er vel nogle af de ældste trænere i Danmark, men nu starter vi sæson nummer 51 næste fredag, fastslår Jess Petersen.
50-året for karateskolen Genshi-kan blev markeret på dagen med en reception for nuværende og ældre elever. Brødrene er stadig i kontakt med en elev fra det allerførste hold, som ovenikøbet blev den første med sort bælte i klubben. Jess Petersen håber, at han også dukker op.

 

Øverst brødrede Petersen i dag. Nederst fra venstre ses Steen Petersen (7. dan), i midten læremester Yukio Tonegawa, som i dag er 87 år og bor i Tokyo, til højre Jess Petersen (8. dan). Der er ret nøjagtigt 50 år imellem de to fotos.

Andre artikler fra denne uge