Madpakkernes tid

Madpakkernes tid
Farver øger appetitten- og man kan sagtens genbruge resterne fra aftensmaden i madpakken.

Det kan være en udfordring at sammensætte en sund og indbydende madpakke hver dag. Men der er hjælp at hente på skolemælkens hjemmeside, hvor man kan gå på opdagelse i over 100 idéer til den medbragte mad.

HORNSHERRED: Et nyt skoleår er netop skudt i gang for over 650.000 børn i Danmark – og for de cirka 60.000 elever, der er startet i 0. klasse, har det været ny og spændende oplevelse at sætte sig til rette i et klasselokale.
Uanset hvor ny eller erfaren, man er, skal alle have noget at spise i det store frikvarter for at have energi til dagens undervisning og andre aktiviteter.
Nogle får et måltid serveret på skolen, men hovedparten af de danske skoleelever skal have maden med hjemmefra. Og det kan ind i mellem være en udfordring at sammensætte en både sund og lækker madpakke, som børnene har lyst til at spise.
Men det er der råd for. For eksempel på skolemælkens hjemmeside, hvor man kan få tips til at sammensætte en madpakke og gå på opdagelse i en katalog med over 100 opskrifter på hjemmelavet skolemad. Lige fra rødbedewraps og rugbrødsklemmer med stegte kyllingelår til minipizza og kyllingeburger med frugt.

Brug resterne
En sund madpakke bør indeholde visse grundelementer, herunder brød (gerne fuldkorn), grønsager, frugt (hel eller i mindre stykker) og noget proteinrigt som kød, fisk, fjerkræ, ost, æg og hummus.
Det kan være en god (og nem) idé at bruge rester fra aftensmaden. Især når det er en af børnenes yndlingsretter, der har været på bordet. Farver har også betydning, da en madpakke med mad i forskellige farver øger lysten til at spise og smage nyt.

Spisepausen er vigtig
Det er Mejeriernes skolemælksordning, der står bag hjemmesiden med tips og inspiration til skolemadpakker.
– Vi vil gerne slå et slag for den gode spisepause, hvor der er tid og plads til at nyde et sundt og måltid sammen med andre, forklarer teamleder Pia Damgaard Beck, Mejeriforeningen.
Da det er skolemælkens hjemmeside, indeholder den naturligvis informationer om den kvarte liter mælk, som man på skoler i det meste af landet kan få leveret til sit barn.
– Men vi understreger samtidig, at vand er det bedste at slukke tørsten i. Skolemælken skal mere ses som et supplement til madpakken på grund af mælkens indhold af vitaminer og næringsstoffer, siger Pia Damgaard Beck.

Andre artikler fra denne uge

LA må tage ansvar nu


Læserbrev Af borgmester Tina Tving Stauning, Frederikssund Kommune. Byrådsmedlem Michael Tøgersen (LA) kritiserer i et læserindlæg, at administrationen ikke har

Læs mere »