Kan I huske fornemmelsen af at en lang sommerferie venter forude. I disse dage, hvor det lige har været Sankt Hans og de nye studenter er sprunget ud, er jeg kommet til at tænke på den fantastiske fornemmelse det var, at få sommerferie fra skolen. Selvom det er mere end 60 år siden, så er erindringen om den stadig i live: følelsen af frihed som fuldstændig bemægtiger sig krop og sind. Jeg advarer: nu bliver det nostalgisk.
Den første dag hvor man ikke skulle i skole føltes de 7 ugers ferie, som lå forude, jo som en evighed.
Hvis min sommererindring skal dirigeres rigtigt på plads, så skal der også inddrages Anders And blade, bøger, film og musik. Hvad musikken angår kan jeg ikke undgå at tænke på Cliff Richards ”Summer holiday”, Loving Spoonfuls ”Summer in the city” og selvfølgelig Alice Coopers vilde ”School´s out”.
Når jeg var på sommerferie hos mine bedsteforældre, tog den stolte dreng helt fra 8 – 9 års-alderen selvfølgelig selv rutebilen til den lille landsby, hvor de boede. Straks jeg var ankommet blev kassen med Anders And-blade og Flemming og Jan-bøger fundet frem. Faktisk tror jeg, at Flemming, Jan og Anders har en stor andel i, at jeg hurtigt blev en habil læser. Men bøgerne med netop de tre vil for evigt være forbundet med følelsen og duften af sommer.
Begrebet sommerlejr står også helt klart i min erindring, ligesom det sikkert gør det for mange i min aldersgruppe. I mit tilfælde var det en sommerlejr arrangeret af Blå Kors. Vi elskede det, det var en uge fyldt med konkurrencer, lege, hygge, sange, traditioner og først og fremmest en uge med mange jævnaldrende kammerater. Det har i årtier været en rigtig god dansk tradition at arrangere sommerlejre. Spejderorganisationer, private foreninger og interesseorganisationer står bag disse sommerlejre og har givet mange børn et varigt minde og en basis i livet.
Jeg glædede mig også altid til ferieophold hos familien, og var man ligeså heldig som jeg, så ventede der også nogle dejlige dage med ferie hos nogle af mine mange fætre og kusiner.
I 1960érne fik mange skolebørn, af DSB, tildelt fribillet til toget for at kunne rejse rundt i landet. Her i 2024 hvor man netop forsøger at få folk til at rejse med tog fremfor fly, var det måske en idé at gentage den ordning.
Jeg ser også filmklip for mit indre blik, når jeg tænker på fornemmelsen af at få ferie. Tænk bare på filmen ”Far til fire på landet” og man ser straks Lille-Per spankulere hen ad vejen med Bodil Kjer i favnen. Jeg husker også den populære børneserie om ”Alle vi børn i Bulderby”, hvor man ser børnene på den allerførste feriedag drømme om alle de eventyr, der ligger foran dem i denne uendelige sommer.
På vej ind i voksenlivet i 14-års alderen blev det sommerferiejobbet som kaldte, når skoleklokken havde lydt for sidste gang i slutningen af juni. Mit første job var på et fjerkræslagteri. Jeg tilbragte 8 timer om dagen med enten at plukke, skære hovedet af eller pille indvoldene ud af i tusindvis af kyllinger, jeg husker lugten, den rider mig stadig som en mare. Der var dog én god ting ved sommerferiejobbet – pengene. Bevidstheden om at have tjent sine egne penge var uvurderlig.
Men sommeren fik jo en ende. Når man kom tilbage fra ferien, kunne man vælge to holdninger. Man kunne være træt af, at man igen skulle ind i den gamle trædemølle, eller man kunne vælge at se det nye skoleår som en ny og frisk start med masser af muligheder. På den første dag efter ferien erindrer jeg, at der en helt ny lugt i klasselokalet, ja det lugtede jo nærmest friskt, måske endda af rengøringsmidler. Jeg kan så også godt huske, hvor hurtigt det igen kom til at lugte normalt, det vil sige af leverpostej og sure sokker.
God sommer.